Han har den samme, faste rutinen hver morgen han kommer på jobb. En titt på kalenderen for å se om noen av de drøyt 50 ansatte har bursdag, og eventuelt heise flagget utenfor lokalene på Borgeskogen for å markere begivenheten.

– Flaggheisingen er en av mine viktigste oppgaver, mener Foss.

LES OGSÅ: - Nedgangen skaper muligheter i Vestfold

Denne torsdagen er ekstra spesiell. Maren Emilsen fyller 30 år, og ved slike jubileer blir det gjort litt ekstra ut av dagen. Bursdagssang ved flaggstanga, kake i lunsjen og en gave.

– Det er fint å bli satt pris på. Det er jo bare én gang i året man har bursdag, sier Emilsen.

Verdikontrakt

Foss henter avisa, tenner stearinlys i resepsjonen og sørger for at kaffen er klar til folk kommer på jobb. Det er på mange måter de små, enkle tingene som skaper kulturen hos Fosstech.

– Det er små ting, men jeg tror man må være bevisst på det. Det høres kanskje litt gammeldags ut, men hvis man skal fortelle folk at de må stå på, nytter det ikke å komme slengende inn klokken 9. Da må man være på jobb og stå fram som et godt eksempel.

LES OGSÅ: – I dag ser dere omstilling i praksis

For tre år siden ble Fosstechs verdier skrevet ned for første gang. Bedriften brukte to arbeidsdager på å komme fram til kjerneverdiene i bedriften. Kvalitetsbevissthet, omsorg, respekt, positivitet og samarbeidsvilje (forkortet KORPS) ble nøkkelordene i verdikontrakten.

– Dette er ikke noe jeg har funnet på alene. Jeg kjenner meg godt igjen i det som står der, men vi har kommet fram til det i fellesskap. Vi lagde en stor tavle som vi har hengende i kantina vår. Den har alle ansatte signert. Dette er det vi står for, sier Foss.

I bunnen ligger det et fundament om at man skal ta vare på hverandre, noe som igjen vil skape trivsel på arbeidsplassen.

– Jeg tror vi har fått et godt omdømme fordi vi tar vare på folk, sier Foss.

Tøffe tider

I medgang er en slik verdikontrakt enkel å følge – verre blir det når man er inne i tøffere tider. Fosstech har som andre merket nedgangen i olje- og energibransjen. Et sted mellom 15 og 20 ansatte har blitt påvirket av kostnadsreduksjonene de siste årene, blant annet ved permitteringer.

– Da må vi minne hverandre på verdikontrakten. Det er kanskje noen som blir sendt ut i permisjon, men vi må allikevel ha respekt for den det gjelder. De skal behandles skikkelig og bli tatt vare på. Vi har greid å kompensere med en del utleie, noe som gjør at folk er sikret lønn og jobb, sier Foss.

En gang iblant kan de som har mistet jobben bli invitert til en uhøytidelig lunsj.

– Vi håper på at ting svinger seg opp igjen, slik at vi kan ta tilbake en del av dem som har vært i permisjon.