Heisdøren glir opp og der, bak et massiv bord i tre, sitter Bjørn Erik Brandsæter Helgeland og skriver på en sølvgrå Mac. Svart blazer, svart pologenser, ren pult. Han sier vi skal kjøre en introduksjon på sju minutter, og deretter ta runden i det monumentale murhuset som en gang var Mølla i Hammerdalen i Larvik.

– For meg er god arbeidskultur en klar og tydelig retning, sier han.

– Tydelig og inspirerende ledere, samt ansatte som selv ansvarliggjør den oppgaven de er satt til å gjøre.

Men hvordan får man til det i praksis?

Brandsæter Helgeland strever med teknikken, iphonen kobler seg ikke til prosjektoren. Vi må flytte på oss, mumler han, ned en trapp, ned en til. Forbi forskningsavdeling, og inn til et stille møterom som ligger tomt i mørket. Han trykker på telefonen igjen. Hopper opp på bordet, justerer et par ledninger, og så: «The Difference is Abax» lyser på skjermen.

Bjørn Erik Brandsæter Helgeland er klar.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Verdensledende

ABAX i nåværende form startet i 2009 og er verdensledende utvikler og leverandør av blant annet elektroniske kjørebøker. ABAX har mer enn 350 ansatte på kontorer i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannia og Nederland. Hovedkontoret er altså her i Vestfold.

– La oss begynne med ledelse, sier Brandsæter Helgeland.

– Den må være tydelig. Det får vi til ved at den enkelte sjef med personalansvar aldri har mer en ti ansatte under seg. Du skal kunne navnet på dine ansatte, kjenne deres styrker og svakheter og ikke minst: kjenne deg selv. Det bruker vi mye tid på.

En god leder må se sine kollegaer, fortsetter toppsjefen.

– Og hver dag skal det settes av tid til å gå rundt i landskapet, prate, ta på, være til stede. Lederen må vite hvem som trenger ros, og hvem som trenger et spark i raua.

Nytt skjermbilde på veggen:

– For å bli best i verden, må vi ha de beste folkene. Da må vi også ha en god avviklingskultur. Måten vi jobber på, fungerer ikke for alle, da må vi kunne avvikle på en sånn måte at vi kan møtes på butikken senere.

Toppsjefens tips

For å få en god arbeidskultur, må du ha en klar og tydelig retning, som alle kjenner til.

Du må ha tydelige og inspirerende ledere, som ser den enkelte ansatte.

Du må ha ansatte som selv ansvarliggjør den oppgaven de er satt til å gjøre.

Masseansettelse

Snart skal ABAX ansatte 70 nye medarbeidere, på en gang.

– Hos oss har vi en planetstruktur. Vi har en stor gruppe ledere som er en del av planeten Abax, uavhengig av hvilket land du er i. Når vi ansetter 70 nye, får ingen ledere mer enn to nye under seg.

Hver enkelt ansatt har ansvar for egen arbeidshverdag.

– Ingen trer budsjetter ned over hodene på folk, sier Brandsæter Helgeland.

– Og vi har ikke årlige medarbeidersamtaler, de samtalene skal man ha med sjefen sin hver eneste dag. Hos oss definerer hver enkelt ansatt sine egne mål. På den måten er det deg selv du må rapportere til: har jeg gjort det jeg skal gjøre?

Tydeligvis har de det: I fjor var omsetningen på 350 millioner kroner, en økning på 50 prosent fra året før.

– Den beste teknologien, flinke folk, tydelig organisasjon og litt flaks, summerer sjefen.

LES OGSÅ: Oppkjøp i Sverige kan skape flere arbeidsplasser i Vestfold

Best i verden

Å bli best i verden, målsettingen er intet mindre, krever også å velge bort. Bjørn Erik Brandsæter Helgeland sier:

– Vi har utviklet en teknologi som gjør at vi kan tjene veldig mange penger på ting som ikke har med målet vårt å gjøre. Vi har for eksempel teknologi som kan spore bortkomne sauer i Hordaland, eller teknologi som kan være nyttig for eldreomsorgen. Men det er ikke det vi skal bli gode på. Vi må tenke langsiktig.

Omtrent her åpner en ansatt med en poster under armen døra. Han skal ha møte. Har booket rommet.

– Fem minutter, sier Helgeland.

– Poenget er at hos oss kaller vi alle våre ansatte for selgere. Det er ikke sikkert en ingeniør setter pris på det, men for å bli rå på salg, må vi være i verdensklasse på kompetanse og utvikling. Alt henger sammen. Alt må ha en klar og tydelig retning.

Brandsæter Helgeland er i farta på ny. Han hilser på alle han møter. I et lyst hjørne i andre etasje sitter Eloisa Courts fra Larvik med headsettet på. Hun elsker denne jobben: miljøet, veksten, menneskene.

– Jeg har aldri hatt en sånn jobb før. Det er som å arbeide sammen med vennene sine. Dessuten går ting fort, det skjer mye, og det synes jeg er spennende, sier hun.

LES OGSÅ: Eftang går fra politiet til ny jobb i Abax

Ulike sprell

ABAX er kjent for det sosiale. De har eget rom med bordtennisbord, lave sofagrupper og fotballspill. Arbeidsdager hvor menn kler seg ut som damer, og damer som menn. Kick off og temafester.

– Det er viktig å ha det moro sammen, det skaper god kultur, mener Bjørn Erik Brandsæter Helgeland.

– Men først og fremst skal vi gjøre en god jobb. Du kan ikke leve av å bare ha det gøy.