Når arbeidsdagen er over på Arrow Value Recovery, tidligere Greentech, hver tirsdag og torsdag, står en papirpose og venter på Even i resepsjonen.

Den inneholder dagens middag, klekket ut og laget av Lars Olsson. Han er innehaver av Smak Sandefjord, og leverer på døra til Arrow ved 15-tiden. Et sted mellom 60 og 90 porsjoner fyller varebilen hans de to ukedagene. Rekorden er 98.

Når Even kommer hjem til familien på Virik, blir komfyren slått på. 20 minutter senere er han, kona Anja og sønnen Casper klare for å gå til bords og nyte restaurantmat – på en helt vanlig ukedag.

Fabelaktig for en familie som kjenner på tidsklemma.

LES OGSÅ: Frokost rett i postkassa

– Kjempegod mat! Noen ganger er den bedre enn den mamma og pappa lager, mener Casper.

Steinbit med couscous

Da Sandefjords Blad var flue på veggen, sto steinbit med couscous på menyen.

– Jeg hengte meg på ordningen med én gang den kom i stand. Det er jo ingen grunn til å stoppe nå, mener Even.

Han er glad for at de sparer tid på ettermiddagene. Alternativet er å handle på Joker nedi bakken eller Meny i nærheten, og lage maten fra bunnen av.

Med middag fra sjefen blir Casper ferdig med leksene tidligere, og får tid til å være ute og leke.

– På en vanlig dag når vi må ordne middagen selv, er jo klokka plutselig åtte, sier Anja, og overdriver vel en smule. Men også hun har lært å sette pris på gavmildheten fra jobben til Even.

De synes maten er sunn og god, og de blir passe mette. Det er stor variasjon i råvarene, og mange slags sauser blir brukt.

LES OGSÅ: Leverer Norges aller beste melk

De setter ekstra stor pris på «finishen» som restaurantmaten fra Smak kan by på.

Nytt bein å stå på

For Lars Olsson i Smak betyr levering av middager til Arrow-ansatte et nytt bein å stå på. Mottoet hans er «sunt, godt og appetittlig», og det skal være lett å tilberede.

Ordningen startet i mars. Arrow er foreløpig eneste kunde. Olsson tar gjerne imot flere bedrifter som vil gjøre hverdagen enklere for medarbeiderne ved å fore dem med ferdig middag.

– Dette er ikke noe velferdstiltak. Vi ønsker å gjøre hverdagen bedre og enklere for med- arbeiderne. Da blir de mer effektive.

Det sier Kim Romero, administrerende direktør i amerikanskeide Arrow Value Recovery, tidligere Greentech, på Fokserød, om ordningen med gratis middag to ganger i uka.

For bedriften, med 47 ansatte, som jobber med håndtering og salg av brukt IT-utstyr, er det et poeng at maten skal være kortreist og økologisk. Og emballasjen må være nedbrytbar.

Sjefen er også i skvis

Sjefen selv kjenner på den samme tidsklemma om ettermiddagen som folkene sine. Med unger på 8, 13 og 16 år vet han godt hvor viktig det er å finne tidslommer for familien før ungene skal i seng.

– For oss handler det om bedriftskultur. Ved å gjøre hverdagen lettere for de ansatte viser vi dem respekt. Og vi som arbeidsgiver framstår som mer attraktiv, sier Romero.

Vil at gode folk skal bli

Han ønsker at gode medarbeidere skal bli lenge i bedriften.

– Det skal være hyggelig å være på jobben. Lykkelige ansatte er mer effektive ansatte, mener Romero.

Ideen ble unnfanget av Arrows marketing manager, Kristoffer Singstad. Bedriften erfarte at tradisjonelle velferdstilbud fikk dalende oppslutning.

– Vi ønsket å finne på nye ting, noe som kunne komme hele familien til gode i hverdagen, forteller Singstad, og tilføyer:

– Vi ansatte er overrasket over og takknemlige for at Kim gikk på et så ambisiøst prosjekt. Vi setter pris på å ha en leder som verdsetter oss og vår tid med familien på denne måten, sier han.

Betaler med glede

Kim Romero forteller at når de først skulle finne på noe nytt, ville de gjøre det ordentlig. Middag til ansatte koster en del, men det betaler han med glede.

– Det viktigste for meg er at medarbeiderne får tid med ungene sine. Da blir det mindre gnisninger og en lykkeligere familie, sier Romero.

– Middagsordningen spleiser familien sammen. Og så har vi noe ekstra å prate om når vi treffer kollegene neste dag, tilføyer Singstad.