Gå til sidens hovedinnhold

Sandefjord Fotball lever for «magiske øyeblikk»

Artikkelen er over 5 år gammel

I en fotballklubb, hvor utskiftningene er mange og hyppige, er det ekstra utfordrende, men desto viktigere å ha en forankret bedriftskultur.

Hvert eneste overgangsvindu er det «same procedure as last year». Enkelte spillere blir plukket opp av bedre klubber, enkelte får ikke fornyet kontrakten sin, mens andre igjen kanskje reiser et annet sted i jakten på mer spilletid.

– I en fotballklubb er det, kanskje mer enn i næringslivet, store utskiftninger i menneskene. Trenere og spillere kommer og går. Det gjør at det er vanskelig å forankre og utvikle en tydelig kultur, fordi det er menneskene som kommer inn som hele tiden er med på å prege den. Da vannes ting ut og man går i nye retninger, sier Per Ketil Berg.

Han er daglig leder i Sandefjord Fotball, en klubb som de siste årene har fått et mye mer bevisst forhold til bedriftskultur og verdier.

– Vi har levd etter noen verdier også tidligere, uten at man kanskje jobbet veldig bevisst på å forankre, måle og teste ut verdiene.

– Da vi rykket ned i 2010 gjorde vi et valg på styrenivå om å tenke litt nytt om hvilken vei SF skulle gå. Vi begynte å diskutere, og vi kom fram til at vi ønsker å ha en tydelig prestasjonskultur i SF. Vi ville skape vår egen identitet rundt en kultur.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Kom fram til felles verdier

Prosessen tok tid og involverte spillere, trenere, ansatte, frivillige og sponsorer. Sammen kom de fram til tre ord som skal beskrive klubben både på og utenfor banen: «Glød, presisjon og samhold».

– Vi ønsker å utfordre hverandre på det i hverdagen, stille spørsmål når man gjør ting. Er dette i henhold til verdiene? Vi prøver å være veldig bevisste på at handlingene og atferden vår skal være innenfor disse verdiene. Ved å stille disse spørsmålene måler man seg selv og andre opp mot de verdiene, sier Berg.

I fjor rykket Sandefjord ned fra eliteserien, men alle i klubben virket å stå sammen i motgangen. Det var aldri aktuelt å gå for det som ofte er den enkleste løsningen, å kvitte seg med hovedtreneren. I stedet undertegnet trener Lars Bohinen en ny treårskontrakt, i tråd med samholdsverdien.

– Vi rykket sikkert ned fortjent, fordi vi ikke var gode nok, men samtidig ser vi at vi ikke er så langt unna å være en topp 10-klubb. Jeg mener vi er like mye et Tippeligalag som Start, Sarpsborg, Sogndal og de andre, og jeg tror det er veldig lite som skal til for at vi skal ta et nytt steg, sier Berg.

– Slik var det ikke i 2010 – da var vi ikke i nærheten av gode nok og hadde rykket ned i august. Vi hadde utfordringer i gruppa og i klubben. Samholdet har vært ekstremt bra i 2015. Lite støy, ingen konflikter. Det handler om å samle seg om det vi kan gjøre noe med. De som ikke leverer med tanke på verdier, prestasjoner, treningshverdagen eller hva det er, må ikke nødvendigvis være her. Så ærlige er vi på det.

LES OGSÅ: – Vi har en langsiktig målsetting

Ikke bare på banen

Ett annet begrep Sandefjord Fotball har brukt mye de siste årene er «Magiske øyeblikk». Og selv om uttrykket opprinnelig var ment for å beskrive opplevelsene knyttet til kampdager, har det etter hvert blitt utvidet.

Berg forteller en historie om da SF trente på Kariåsen, Sandar ILs anlegg i Sandefjord. Fra sidelinjen sto tre 8-9-åringer med åpne øyne og fulgte med. Etter trening ble et par av spillerne igjen for å spille fotball med barna.

– De ble stående en halvtime med dem, og gutta var strålende fornøyde. Mandagen etter fikk vi en mail fra mammaen til en av dem. Guttene hadde kommet hjem i ekstase og fortalt om denne opplevelsen på Kariåsen fredag ettermiddag. Det var et magisk øyeblikk for dem, sier Berg.

– Det som er litt vanskelig, men også bra med uttrykket, er at det ikke er noe håndfast. Hva er magisk? Det er veldig subjektivt. For noen er en hendelse som en annen nesten ikke registrerer magisk. Vi ønsker å skape disse øyeblikkene uansett hvor vi er. Om vi reiser ut til Flint og har en treningsøkt for 10-åringer vil det skje små, magiske øyeblikk hele tiden.

LES OGSÅ: Når fotball betyr alt

Overskudd for første gang

I 1998 ble Sandefjord Ballklubb og Runar slått sammen til elitesatsingen Sandefjord Fotball. Som fotballklubb, spesielt om man har tunge investorer og sponsorer i ryggen, er det ikke uvanlig å få hjelp til å dekke inn underskudd. I fjor gikk faktisk SF med overskudd for første gang i historien.

– Det er en presisjonsverdi og helt avgjørende viktig. Man driver ikke butikk og går i minus. Vi ønsker over tid å tenke mer på hvordan vi kan tjene penger på det vi driver med for å kunne utvikle klubben på alle mulige måter. Det er gjennom plussresultater at vi kan gjøre det, sier Berg.

Grunnen til at året endte med overskudd var imidlertid kun fordi de solgte toppscorer Pål Kirkevold for rundt 800.000 kroner. SF lå sist på tabellen, og enkelte mente at det var et tegn på at klubben hadde gitt opp håpet om å beholde plassen i eliteserien.

For ledelsen i klubben var det en vrien vurdering. Kirkevold var på utgående kontrakt og kunne ha forlatt klubben gratis ved sesongslutt.

– For oss var det et dilemma. Hadde vi beholdt han hadde vi kanskje klart oss, men det er ikke sikkert, og da hadde vi sittet igjen med en regning. Det var et vanskelig valg, men vi er nødt til å tenke bunnlinja i større grad enn vi kanskje har gjort før, sier Berg.

LES OGSÅ: Jotun nekter å ha logoen på ny Sandefjord-drakt

Vil etablere seg blant topp 10

Til sjuende og sist handler det allikevel om de sportslige resultatene i en fotballklubb. Sandefjord Fotball er Vestfold-fotballens flaggskip, men har et klart mål om å være en av de ti beste klubbene i Norge. Det er en langsiktig målsetting, og nedrykket i fjor rokker ikke ved klubbens visjoner.

– I hvilken grad kan klubbens verdier påvirke laget positivt rent sportslig?

– Vi har valgt verdier som jeg tror vil skape resultater, men samtidig trenger man ferdigheter for å skape resultater. Man kommer langt med verdier, men hvis motstanderen er raskere enn oss, flinkere ferdighetsmessig, bedre enn oss sportslig sett, er det ikke så lett, sier Berg.

– Det er nesten umulig å måle hvordan vi hadde spilt uten verdiene, men vi har en grunnleggende tro på at vi står sterkere med en tydelig kultur.

Kommentarer til denne saken