Gå til sidens hovedinnhold

Svak start på 2016 for Aqualis

Artikkelen er over 5 år gammel

Aqualis, med norsk hovedkontor i Sandefjord, lider på grunn av lav oljepris.

Tirsdag offentliggjorde Aqualis ASA kvartalsrapporten for Q1 i 2016. Tall for Norge er ikke offentliggjort, men i børsmeldingen står det at driften i Norge ble «vesentlig svekket» i løpet av årets tre første måneder.

– Hele bransjen lider av lav oljepris. Vi ser at markedet blir mindre, sier Bjørn Håvard Brænden, som i fjor høst gikk fra å være Norge-direktør til å bli Europa-direktør i Aqualis.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

– Vil ta seg opp

I oktober fortalte Brænden at bedriften fortsatt var i vekst og gikk i pluss i den norske delen av selskapet, som har kontorer i 14 land. Nå har utviklingen stoppet opp.

– På grunn av værbegrensninger er vinterhalvåret tradisjonelt en dårlig periode for maritime aktiviteter. Vi ser at en del aktivitet vil ta seg opp i Q2 og Q3, men på et mindre nivå enn tidligere, sier Brænden.

LES OGSÅ: – Fortsetter å vokse i fallende marked

I fjor kjøpte Aqualis seg opp innenfor solenergi og vindkraft. Tross den svake starten på året har selskapet som mål om å holde fast ved vekststrategien.

– Vi har en langsiktig vekststrategi, men 2016 blir et konsolideringsår fram til veksten tar seg opp igjen, sier Brænden.

LES OGSÅ: Aqualis kjøper seg opp i solenergi

Nesten halvert omsetning

Selskapet som helhet har slitt den siste tiden, og inntektene sank dramatisk fra 11,3 millioner dollar (92,3 millioner kroner etter dagens kurs) i første kvartal i fjor til 6,8 millioner dollar (55 millioner kroner) i samme periode i år. Første kvartal endte med et driftsresultat på minus 1,5 millioner dollar (12,2 millioner kroner).

Sandefjord-investor Øystein Stray Spetalen solgte seg kraftig ned i selskapet i februar. Det gjorde at aksjekursen i bedriften falt med 23 prosent i løpet av et døgn.

LES OGSÅ: Kraftig Aqualis-fall etter Spetalen-exit

I børsmeldingen skriver selskapet at markedet har vært svakere enn forventet innenfor olje- og gassektoren. Nå gjør de grep for å justere kostnadene, står det i meldingen. Selskapet som helhet er redusert fra 220 til 193 ansatte i løpet av de siste tolv månedene.

Samtidig trekker de fram at handelsbetingelsene bedret seg noe i mars, at de har sikret seg nye kontrakter og klienter og at de har styrket sin markedsposisjon innenfor vindkraftmarkedet.

– Olje- og gassmarkedet startet svakere enn vi forventet i år, spesielt i januar og februar, men vi lar oss oppmuntre av antallet små konsulentoppdrag vi har sikret oss i et trangt marked, uttaler David Wells, CEO i Aqualis, i børsmeldingen.

Kommentarer til denne saken