Denne baner vei for raskere utvikling og flere ansatte

NYTT APPARAT: Administrerende direktør Dagfinn Sætre (til venstre) og prosjektleder Sevald Berg med den nye ultralydmaskinen Vivid E95, som skal gjøre det lettere å oppdage hjertefeil.

NYTT APPARAT: Administrerende direktør Dagfinn Sætre (til venstre) og prosjektleder Sevald Berg med den nye ultralydmaskinen Vivid E95, som skal gjøre det lettere å oppdage hjertefeil. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det nye apparatet fra GE Vingmed Ultrasound i Horten skal redusere antall pasienter som ikke får stilt diagnose.

DEL

Samtidig gjør endringer i elektronikken det mulig for selskapet å satse enda mer på utvikling av programvare, samtdig som de ønsker å ansette flere ingeniører.

Administrerende direktør Dagfinn Sætre er tydelig stolt av det nye ultralydapparatet bedriften har utviklet.

— Når det blir så godt mottatt er det lov å bli litt oppspilt, sier Sætre.

Sætre har nettopp kommet tilbake fra London og samlingen ESC (European Society of Cardiology) Congress 2015, der 27.000 leger fra hele Europa samles i løpet av fem dager.

Der har han presentert deres nye Vivid E95, et apparat som både har langt mindre elektronikk i seg enn deres tidligere ultralydapparater, og som i tillegg gir en betydelig klarere ultralydbilder.

— Kundene ser at vi har gjort en forskjell, sier han, og forteller at deres siste nyvinning fikk stor oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Solgte for 114 millioner kroner mer

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

 

Sparer tid og penger

Det er innen to områder at Vivid E95 skal forbedre legenes pasientbehandling, forklarer Sætre:

Med et klarere og bedre bilde, som er et resultat av egenutviklet programvare, vil det være mulig å lettere skille hjertevegg fra hulrom i hjertet hos pasienter som det tidligere har vært vanskelig å få gode bilder på, blant annet på grunn av overvekt og tettsittende ribbein. Det skal øke diagnostiseringsgraden og gi sikrere diagnoser.

— Alternativet er kontrastvæske eller MR, som det både er knyttet ekstra kostnader og tapt tid til, forklarer Sætre.

Samtidig gir programvaren Principal Engineer Erik Steen og de andre har utviklet et mer naturtro bilde i 3D under intervensjonsinngrep i hjertet med kateter. Dermed kan inngrepes gjøres sikrer og mer effektivt, og antallet inngrep som må gjennomføres ved å skjære opp brystkassen for å komme til hjertet reduseres.

LES OGSÅ: Følger opp milliardsuksess

NY PROGRAMVARE: Principal Engineer Erik Steen har ledet utviklingen av programvaren i Vivid E95, som gir et forbedret ultralydbilde.

NY PROGRAMVARE: Principal Engineer Erik Steen har ledet utviklingen av programvaren i Vivid E95, som gir et forbedret ultralydbilde. Foto:

– Stor forskjell fra forrige generasjon

Maskinen har vært under uttesting et halvt års tid på flere sykehus i Norge og Europa. Et av disse er Sykehuset i Vestfold i Tønsberg. Doktor Eirik Nestaas på barneavdelingen er en av dem som har vært med under testingen.

— Den er veldig mye bedre enn forrige generasjon ultralydapparater, som også var veldig bra. Den er spesielt god på vanlige gråtonebilder, og vi ser en stor forskjell særlig når den benyttes på barn, sier doktor Eirik Nestaas.

– Når det nye apparatet gir bedre bilder blir diagnostikk av hjertefeil enklere og mer presis, og vi bruker dermed kortere tid på ultralydundersøkelsen.

Han ser det som nyttig å få være med på å prøve ut maskinen.

— Det er interessant å være med på utviklingen og kunne gi tilbakemeldinger. Vi lærer også mer om hvordan de jobber og er interessert i å vite, sier Nestaas.

MER PRESIS DIAGNOSTIKK: Doktor Eirik Nestaas hos barneavdelingen på Sykehuset i Vestfold forteller at Vivid E95 gjør diagnostikk av hjertefeil på barn enklere og mer presis.

MER PRESIS DIAGNOSTIKK: Doktor Eirik Nestaas hos barneavdelingen på Sykehuset i Vestfold forteller at Vivid E95 gjør diagnostikk av hjertefeil på barn enklere og mer presis. Foto:

Ser etter 30 nye ingeniører

Vivid E95 legger også til rette for framtidig vekst og nye produkter:

— Det gir et grunnlag for ny utvikling og vi har ser en god framtid for innovasjon, sier Sætre.

Så god at den høyteknologiske bedriften med rundt 200 ansatte nå ser etter flere medarbeidere.

— Vi skal vokse og ser nå etter 20 til 30 nye ingeniører, sier Sætre.

Vingmed produserer både elektronikk og programvare til deres produkter. Men i Vivid E95 er egenprodusert elektronikk i betydelig grad byttet ut med et profesjonelt grafikkort.

— Det tar fire til fem år for oss å utvikle elektronikken. At vi slipper å gjøre det fører til at vi kan bevege oss fortere og komme opp på et nivå der vi får en høyere endringstakt, sier prosjektleder Sevald Berg.

MINDRE ELEKTRONIKK: Grafikkortet foran har erstattet kortene i bakgrunn i den nye ultralydmaskinen fra GE Vingmed Ultrasound.

MINDRE ELEKTRONIKK: Grafikkortet foran har erstattet kortene i bakgrunn i den nye ultralydmaskinen fra GE Vingmed Ultrasound. Foto:

Som å vise Ringenes herre på ett sekund

Det nye grafikkortet som benyttes er kraftige saker, og må prosessere en enorm datamengde for å overføre bildene som tas med ultralyden i sanntid.

— Det kan sammenlignes med å skulle overføre og vise hele Ringenes herre på et sekund, eksemplifiserer Steen som har hatt ansvaret for utviklingen av programvaren, sammen med en rekke av sine medarbeidere.

I utviklingen har det vært nødvendig med et langsiktig og forutseende perspektiv.

— Det er sju år siden vi begynte å tenke på utviklingen av denne. Vi har vært nødt til å forutse utviklingen innen datateknologi, sier han.

Steen forteller at det er spesielt to trender de har dratt nytte av: Endringer innen mobilteknologien med energieffektiv teknologi, samt utviklingen serverteknologi.

Grafikkortet de nå benytter seg av er opptil seks ganger mer energieffektivt og kostnadsbesparende enn kort som ble benyttet tidlig i prosjektet.

Artikkeltags