VESTFOLD: I august i fjor kom beskjeden om at Amedias trykkeri på Borgeskogen skulle legges ned, og produksjonen flyttes til Larvik og Lillestrøm.

Tiden etter har vært en følelsesmessig berg- og dalbane for de ansatte. Men de har nektet seg selv å bli værende i kjelleren.

– Jeg så veldig mørkt på situasjonen til å begynne med. Man leser jo stadig om folk som søker jobb uten å få noe svar tilbake, sier Steinar Ek.

LES OGSÅ: Slik skriver du en god jobbsøknad

LES OGSÅ: Godt fornøyd med lesertallene

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

 

Mange med lang fartstid

77 ansatte måtte begynne letingen etter ny jobb.

For de fleste var det en helt ny erfaring, da mange har svært lang fartstid i konsernet.

Steinar begynte i Tønsbergs Blad for 30 år siden, og har siden vært i konsernet som nå er Amedia.

– Det ble 30 bra år, med flotte kolleger og et veldig godt miljø, sier Steinar.

Det gode humøret og samholdet hos alle vi møter på trykkeriet på Borgeskogen er slående. Og alle forteller at det har vært essensielt for å komme seg gjennom en lang og tøff periode der kollega etter kollega har forsvunnet ut døra for siste gang.

– De som er unge her har 10 års ansenitet, sier hans kone Elin Ek.

Selv har hun 18 år bak seg i konsernet, og jobber nå som bedriftsleder på trykkeriet. Hun er en av de heldige som alt har funnet seg ny jobb, som produksjonsplanlegger hos Wilhelmsen Chemicals.

Mye kompetanse igjen

Foreløpig har 39 prosent av de ansatte funnet en ny jobb utenfor konsernet. 20 prosent har fått ny stilling internt eller gått av med AFP.

Men det er de resterende 41 prosentene alle vi møter er opptatt av å fortelle om.

Elin og Steinar ramser opp eksempler på kompetansen som fins på trykkeriet:

Personer med lang erfaring med kontroll av industrimaskiner gjennom datasystemer, enkel mekanisk og elektronisk nødhjelp, lagerarbeid, lasting, lossing og ansatte som er vant til å arbeide under tidspress.

At det er erfaring som kan benyttes til mangt er tydelig når vi ser på datamaskinen til trykkerisjef Nils Morten Vestskogen og lista over hvor de som har fått ny jobb har havnet:

Nortura, Jotun, Tine, Grønt partner, samt aktører i bilbransjen, helsesektoren, pakkerier og forskjellige vedlikeholdsstillinger er noen av stedene.

– De har spredt seg utover som et hagleskudd. Men det er veldig mye bra kompetanse igjen. Det er spisskompetansen som trengs for å kjøre anlegget som er her nå, sier Vestskogen.

Trykkeriets produksjon har blitt utfaset siden desember. Framover vil det kun være avisen Varden og reklame som blir produsert der fram til det blir helt stille 30. april.

Fikk hjelp til å se framover

I prosessen med å finne seg ny arbeidsplass har de ansatte og avdelingsledere hjulpet hverandre med å lete.

De har også opprettet nettstedet klarforjobb.no der alle de ansatte presenteres.

Samtidig har de fått det de beskriver som uvurderlig hjelp og individuell oppfølging av konsulentfirmaet AS3.

Det hjalp Steinar med å snu tankegangen og se framover mot nye jobbmuligheter.

– De fikk meg til å få oversikt over egne ferdigheter og å se at mulighetene er der. Jeg skal klare å finne noe, sier Steinar.

Elin fortsetter:

– De fikk vist oss at realkompetansen vår er verdt noe, ved siden av fagbrevene mange har. Det er veldig mye god og bred kompetanse her som kan overføres til andre jobber.