– Et samfunnsansvar alle bedrifter må ta

HAR FÅTT LÆREPLASS: Hege Cathrin Esaiassen og Janjira Sutsanguan tar fagbrev som tømrer og betongarbeider og er lærlinger hos Wegger & Kvalsvik.

HAR FÅTT LÆREPLASS: Hege Cathrin Esaiassen og Janjira Sutsanguan tar fagbrev som tømrer og betongarbeider og er lærlinger hos Wegger & Kvalsvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Janjira Sutsanguan forteller at hun søkte over ti bedrifter før hun fikk læreplass. – Hvordan skal vi ellers rekruttere nye fagarbeidere, spør lærlingansvarlig Michael Ludvigsen hos Wegger & Kvalsvik Entreprenør.

DEL

VESTFOLD: Janjira og Hege Cathrin Esaiassen har begge fått læreplass hos Wegger & Kvalsvik på byggeplassen til Færder nasjonalparksenter på Verdens ende.

– Det er greit å ha et fagbrev. Da blir man mer attraktiv i arbeidsmarkedet, samtidig får man se hvordan det ser ut på en byggeplass, sier Hege Cathrin.

De tar fagbrev for å skaffe seg praksis og tyngde før de skal utdanne seg videre som ingeniører.

I går meldte NTB at Regjeringen ikke klarer å innfri ambisjonen om 20 prosent flere lærlinger i 2015.

Om kort tid skal regjerings forslag om påbud om å tilby læreplasser for bedrifter som vil være med i offentlige anbud ut til høring.

I dag kan det offentlige kreve at bedrifter har lærlinger for å vinne et offentlig anbud. I regjeringens forslag endres reglene til at det offentlige skal kreve dette.

Det er på tide, syns de to lærlingene.

LES OGSÅ: Vil få unge ut i jobb

LES OGSÅ: Det spirer av gründere i Sandefjord

Vil bygge erfaring

Mens Hege Cathrin tar fagbrev som tømrer, har Janjira valgt å utdanne seg til betongarbeider.

Begge jentene går på Færder videregående skole med et fire års utdanningsløp. Hege Cathrin på teknisk allmennfag (TAF) der hun jobber tre dager i uken, og går på skole to. Janjira er i gang med to år som lærling, etter å ha tilbragt de to forrige på skolebenken.

Janjira forteller at hun tok kontakt med over ti bedrifter uten å få læreplass.

Til slutt fikk hun hjelp av skolen og Opplæringskontoret og endte hos Wegger & Kvalsvik Entreprenør.

– Lærlinger har ikke erfaring nok for bedriftene, og det er mye jobb med lærlinger, sier de om utfordringene med å få læreplass.

LES OGSÅ: Slik skriver du en god jobbsøknad

Et samfunnsansvar

Lærlingsansvarlig Michael Ludvigsen hos Wegger & Kvalsvik Entreprenør ønsker regjeringens forslag velkommen.

– Det er veldig fornuftig. Det er et samfunnsansvar alle bedrifter burde ta. Vi trenger noen arvtagere, sier han, og spør hvordan en ellers skal rekruttere nye fagarbeidere.

Ludvigsen er også opptatt av at det har vært et negativt fokus på praktisk arbeid.

– Hos oss har vi bruk for både praktiske og teoretiske, sier han.

I så måte er Hege Cathrin og Janjira verdifulle for bedriften i dobbelt henseende. Både som lærlinger og arbeidskraft nå, og som fremtidige ingeniører med praktisk erfaring.

Ludvigsen mener det er kortsiktig tenking å fokusere på utfordringene bedrifter får av å tilby lærlingplasser.

– Det er litt krevende å tilby læreplasser, men vi får igjen for det i den andre enden, sier Ludvigsen.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

– Ikke et godt nok argument

Også organisasjonssekretær Ivar Sætre hos Fellesforbundet mener at det ikke er et godt nok argument for bedriftseiere å vise til at det er krevende å ha lærlinger på arbeidsplassen.

– Selvfølgelig er det noen utfordringer. Ingen lærlinger er like. Men ved god opplæring blir de fort selvstendige og kommer opp på et godt produktivitetsnivå. Og lærlinger er billig arbeidskraft, sier Sætre.

Han beskriver Vestfold som et fylke som har hatt fokus på å skaffe til veie læreplasser.

En nylig publisert oversikt fra Utdanningsdirektoratet viser at seks av ti får godkjent lærlingkontrakt i Vestfold.

– Vi fremmet krav om dette i fylkesopplæringsnemnda i 2012. Jeg er fornøyd med at de tar tak den veien også på regjeringsnivå nå, sier Sætre som håper at de nye kravene fra regjeringen også kan hjelpe til med å se på tvers av fylkesgrensene for å finne plass til lærlinger.

For å sikre at bedriftene som er med i anbudsrundene har faktiske og aktive læreplasser, innebærer forslaget også at lærlingene må være tilknyttet det aktuelle prosjektet som ligger ute til anbud. Kravet skal kun gjelde i bransjer der det er behov for lærlinger. 

Artikkeltags