Nesten halvparten (44 prosent) av alle norske arbeidstakere har forberedt seg på at de kanskje må jobbe i sommerferien sin.

– Dette er en total feilprioritering! Mest sannsynlig er det ikke nødvendig, og når du er tilbake på jobb igjen er batteriet bare halvfullt og prestasjonene blir deretter. Når du har ferie, så skrur du av jobben. Det er den klare oppfordringen fra Ingrid Schjelderup Bygland i ledertreningsselskapet Dale Carnegie Training.

Hver femte arbeidstaker i Norge planlegger selv å jobbe i sommerferien. Nesten like mange er forberedt på å måtte jobbe hvis noe skulle skje. Dette går ut over både kvaliteten på jobben og familielivet, mener Bygland.

Alltid på

I en fersk arbeidslivsundersøkelse YouGov har utført for Dale Carnegie Training Norge sier 10 prosent at de har planlagt å jobbe på arbeidsplassen selv om de egentlig har ferie, mens 8 prosent sier de har planlagt å jobbe litt, slik som å skrive e-poster og ta telefoner, fra feriestedet.

22 prosent er forberedt på å måtte jobbe hvis noe uforutsett skulle skje.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

– Den teknologiske utviklingen gjør at vi kan jobbe hvor som helst når som helst. Dette stiller større krav til hver enkelt til å prioritere riktig. Undersøkelsen viser også at mange er på arbeidsplassen sin i ferien. Det er først og fremst et tegn på for dårlig organisering, kommunikasjon og lederskap i virksomhetene, mener Bygland.

Høsten kommer brått

Halvparten av arbeidstakerne sier i undersøkelsen at de ikke planlegger før de drar på ferie hva de skal gjøre de første ukene når de er tilbake på jobb. Bare 1 av 10 gjør dette fullt og helt, mens 34 prosent sier de delvis gjør dette.

Undersøkelsen viser også at det er blant dem under 34 år at flest tror de må jobbe i ferien.

– Mange unge har nok ennå ikke lært seg å si nei, eller opplever at de er i posisjon til å si nei eller til å avklare forventninger med lederen sin. Tydelig kommunikasjon og forventningsavklaringer er avgjørende for alle for å nå mål og prestere bedre, avslutter Bygland.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det ble i perioden 22.-26. mars gjennomført til sammen 1.003 intervjuer med personer mellom 18 og 74 år. (ANB)

Fem ferievettregler

Avklar forventninger:

Dette gjelder både oppover og nedover i organisasjonen. Avklar arbeidsoppgaver og forventninger med din leder. Som leder, snakk med dine medarbeidere, slik at dere får avklart felles forventninger.

Prioriter, prioriter, prioriter:

Tenk over hva du må bli ferdig med før sommeren, og hva som kan vente. Prioriter de store oppgavene, som krever mest tid og energi, først. Start dagen med den mest utfordrende oppgaven. Det er gjerne de utfordrende oppgavene vi har utsatt som vi ofte tenker på når vi er på ferie.

Deleger og lag gode rutiner for ferieavvikling:

Når du går igjennom prioriteringslisten din, se etter mulighetene for å delegere oppgaver. Skal noen andre kolleger være igjen når du tar ferie? Kan de gjøre unna noen av dine oppgaver da?

Planlegg høsten, og rydd unna:

Sørg for å booke møter og leveranser for høsten i kalenderen. På den måten blir det lettere å starte opp etter sommerferien, samtidig som det gir større ro før ferien. Bruk den siste uken før ferien på å tømme mail-innboksen, og rydde kontorpulten din. Da er det mye hyggeligere å komme tilbake fra ferie!

Vær på ferie, når du er på ferie:

Når du er på ferie, forsøk å legge bort bekymringene rundt det du gjorde, eventuelt skulle ha gjort før ferien, og alt du må rekke over til høsten. Dårlig samvittighet skaper ingen verdi! Noter heller viktige ideer, tips, inspirasjoner som du får på ferie, og sjekk e-posten hvis det gjør deg roligere. Det viktigste er at tankene dine er på riktig sted!