Filteret til Anniken tar de fleste Komplett-svindlerne

Nettsvindel: – Vi har høyt fokus på å stoppe svindelforsøk og har ikke merket økningen det vises til i undersøkelsen, sier Anniken Nordmo i Komplett. Foto: Jan Roaldset

Nettsvindel: – Vi har høyt fokus på å stoppe svindelforsøk og har ikke merket økningen det vises til i undersøkelsen, sier Anniken Nordmo i Komplett. Foto: Jan Roaldset

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Online-svinnet i butikkene øker. Norge er verstingen i Norden, med 18,5 prosent økning siden 2014.

DEL

Norske butikker opplever økt svinn fra i fjor, blant annet som følge av nettsvindel. Den foregår enten ved at bestilleren opererer med falsk adresse, eller vedkommende har fått tilgang til andres kredittkort.

Årets undersøkelse om svinn og tyveri i detaljhandelen, IARTS, er gjennomført av Centre for Retail Research på oppdrag fra Infratek Security Solutions. 499 butikker og detaljhandelskjeder i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, som representerer 10.270 butikker, svarte på undersøkelsen. Den ble gjennomført for tredje år på rad i sommermånedene.

LES OGSÅ: Nå får Lene ansvaret for tre av Kompletts nettbutikker

LES OGSÅ: Skatteetaten advarer: – Ikke svar på denne eposten

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

– Svinn og kriminalitet øker i nedgangstider, kommenterer Roy Labahå Tuhus, nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek.

– Organisert kriminalitet

Datatilbehør, barbersaker og batterier troner øverst på lista over produkter i Norden som er mest populære å stjele. Alle inngår i varehyllene til Komplett Group på Østre Kullerød, som er blant de største nettaktørene i markedet.

– Dette er svært alvorlig. Vi jobber hele tiden med trusselbildet. Fordi vi har vært målrettet på dette siden vi startet opp for 19 år siden, har vi ikke merket økningen som dokumenteres i den nordiske undersøkelsen. Vi taper svært lite på svindel, sier Anniken Nordmo, leder for forsikrings- og betalingsløsninger i konsernet.

Hun mener mye av svindelen er organisert kriminalitet.

SVINN: – Svinnet øker i nedgangstider, sier Roy Labahå Tuhus i Infratek Security Solutions. Foto: Infratek

SVINN: – Svinnet øker i nedgangstider, sier Roy Labahå Tuhus i Infratek Security Solutions. Foto: Infratek

Komplett bruker store summer for å avverge tyverier og har et selvutviklet svindelfilter i datasystemene, tilpasset et varesortiment som til enhver tid øker både i volum og bredde. Konsernet har en håndfull godt trente etterforskere i staben. De tar kontakt med bestiller dersom de har mistanke om uregelmessigheter. Unntaksvis blir politiet involvert.

– Veldig mye stoppes automatisk. Er svindelen åpenbar, stanser vi bestillingen uten at bestilleren merker det, sier hun.

Eric Sandtrø hos nettbutikken Fjellsport AS har ingen tall å vise til.

– Det er en kjent utfordring, men det er ikke noe stort marked for videreomsetning av eksklusive telt og fjellski, sier han.

Komplett Group er opptatt av å stanse nettsvindel også fordi det har betydning for konsernets omdømme.

Artikkeltags