Gå til sidens hovedinnhold

Foretrekker faste ansettelser

Artikkelen er over 5 år gammel

Ni av ti bedrifter mener fast ansettelse må være hovedregelen i arbeidslivet.

Det kommer fram av økonomibarometeret til NHO.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener samtidig at næringslivet er avhengig av fleksibilitet i arbeidsmarkedet.

– Vi må sørge for at det mest attraktive er å være fast ansatt, sier hun i forkant av torsdagens NHO-konferanse.

Les også: KRONIKK: Midlertidig innleie - fremtidens ansettelsesforhold for ledere

Tror på endring

NHO mener fleksible ansettelsesformer ikke passer alle, og at de fleste bedrifter foretrekker å ha kjernekompetansen som fast ansatt. Det gir blant annet stabil kompetanse og en egen bedriftskultur, som igjen vil gi økt produktivitet.

1. juli åpnet regjeringen opp for økt bruk av midlertidig ansatte, til tross for stor motstand fra arbeidstakerorganisasjonene. Effekten av dette er det for tidlig å si noe om. Men trenden er nedadgående når det gjelder bruk av midlertidig ansatte i Norge.

I framtiden tror imidlertid Kristin Skogen Lund det kan endre seg.

– For personer med høy kompetanse kan det lønne seg å selge denne kompetansen til flere. Digitaliseringen vil også muliggjøre dette i en sterkere grad. Derfor kan flere komme til å velge en annen tilknytning til arbeidslivet. Hvis dette blir omfangsrikt, må vi se på ordninger og hvordan vi skal forholde oss til det. Det vil være en utfordring både for det organiserte arbeidslivet og trepartssamarbeidet, sier Kristin Skogen Lund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Nesten halvparten av ledere under 35 år vurderer å skifte jobb

Unge menn

– Vi kan ikke bare si at vi er imot dette. Vi må sørge for at denne gruppen blir en del av et organisert arbeidsliv, legger hun til.

NHO-direktøren er spesielt bekymret for gruppen unge menn i framtidens arbeidsmarked. Skogen Lund tror det blir vanskelig å skape mer enn 12.000 nye arbeidsplasser dette året.

– Det er ikke i nærheten av å dekke behovet. Vi har 70.000 unge under 30 år som har falt helt utenfor både yrkesliv og utdanning. Og en stor tilstrømming til flyktninger. Derfor må vi anstrenge oss for å skaffe flere nye jobber. Et bidrag som NHO og LO er enige om er en form for lønnstilskudd som kan gi arbeidserfaring samtidig som bedriftene har råd til, sier NHO-direktøren.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO