Gå til sidens hovedinnhold

– Dette må være verdensrekord i gjenvinning

Artikkelen er over 5 år gammel

Vestfold-innbyggerne like under landsgjennomsnittet når det kommer til gjenvinning av elektrisk avfall.

Denne uka ble innsamlingstallene for elavfall i 2015 sluppet, og Norge har aldri tidligere hatt høyere gjenvinningsgrad enn i fjor.

Tall fra EE-registret viser at hele 97,5 prosent av alt EE-avfall ble gjenvunnet, og av dette har 84,7 prosent gått til gjenbruk eller materialgjenvinning.

– Dette må være verdensrekord i gjenvinning av elektriske og elektroniske produkter. Gjenvinningsbransjen og Norges befolkning kan være stolte av å oppnå en så høy gjenvinningsgrad av EE-avfall, sier Guro K. Husby i Elretur, et returselskap for EE-avfall, i en pressemelding.

I Vestfold ble det samlet inn over 6600 tonn EE-avfall i fjor, i gjennomsnitt 27,06 kilo per innbygger. Det er litt under landsgjennomsnittet på 28,11 kilo.

Det var innbyggerne i Nordland som var landets beste til å gjenvinne EE-avfall med et gjennomsnitt på 37,24 kilo per innbygger.

– Vestfold er litt under gjennomsnittet blant fylkene i Norge, men alle monner drar. Vi er helt avhengige av denne innsatsen for å kunne gjøre vår jobb og utvinne nye råvarer fra avfallet, sier Husby.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

– Ser ikke lenger hvitevarer i naturen

Teknisk sjef i Elretur, Thor Christian Wiik Svendsen fra Tønsberg, har jobbet i avfallsbransjen i 20 år. Han mener nordmenn er dyktige på gjenvinning av EE-avfall.

– Jeg tror nordmenn kvier seg for å kaste EE-avfall i restavfallet eller i grøfta. Man ser ikke hvitevarer tilfeldig plassert i naturen lenger. Det skyldes blant annet gode ordninger som har vart i 20 år, sier Wiik Svendsen til Vestviken24.

En av de viktigste ordningene er at forhandlerne har hatt egne innsamlinger siden 1999.

– Det har gjort at hentepunktene har økt med firegangen, sier Wiik Svendsen.

Miljøfremmende

Når EE-avfall gjenvinnes slår det også positivt ut for klimaet. Nordmenn sparte atmosfæren for over 437.000 tonn CO2-ekvivalenter. Vestfold-innbyggerne sparte CO2-utslipp tilsvarende over 2500 fullastede trailere tur-retur Tønsberg - Nordkapp ved å gjenvinne 711 tonn mobiltelefoner og PC-er i fjor.

LES OGSÅ: Vestfold-bedrifter betaler for gratispassasjerer

– I en verden der vi blir flere og flere mennesker, må vi bruke ressursene våre bedre. Vår oppgave er å bidra til at EE-avfallet blir til nye råvarer som kan føres tilbake til produksjon av nye produkter. I stedet for å hente ut sjeldne metaller fra regnskogen er det mye bedre å bruke gjenvunnet materiale fra EE-avfall. I tillegg er det et klimatiltak som har stor effekt, sier Husby.

Kommentarer til denne saken