Våren 2015: I en kjellerleilighet i enden av Fyrmesterveien i Horten blandes det helt unike müsliblandinger.

– Vi var begge frustrert over utvalget på frokostblandinger. Jeg så ofte at sønnen min plukket ut rosiner eller andre ingredienser, forteller språkstudent ved Høgskolen i Østfold, Sophie M. Emmert.

Løsningen ble å starte en bedrift med mål om å møte behovene for variasjon i frokostblanding-hyllen. Sammen med administrasjonssekretær Inken Norberg lanserte de nettsiden «Muesli4me.no» i januar i år.

Her kan müsli-elskere bestille sin egen müsliblanding, en idé som de to gründerne tok med seg fra Tyskland.

bircher-müslien
1 spiseskje ukokt havregryn
1 spiseskje sitronjuice
1 spiseskje fløte
200 gram revet eple
1 ss mandler eller hasselnøtter hakket eller malt

– Vi er først i Norge med denne ideen. Nordmenn blir mer og mer bevisst på hva de spiser, så det er absolutt et marked for det, sier Norberg.

Nervene var på høykant da nettsiden ble lansert, men etter bare fem minutter kom den første bestillingen inn.

– Det var riktignok fra en venn av oss, men det var betryggende, sier Emmert.

Økologisk

Hun har i lange tider vært en müsli-elsker, og med utdanning innenfor mat og helse er det hun som står for det kreative, kulinariske aspektet ved bedriften.

I hylla står alt fra fiken og solsikkekjerner til speltflakes og frysetørkede bringebær. For den som ville unne seg litt godsaker til frokosten, kan gründerne by på tre forskjellige sjokoladetyper.

– Alt er økologisk og godkjent av Debio, uten tilsatt sukker og uten konserveringsmidler. Det var viktig for oss, sier Emmert.

Næringskalkulator

Når innholdet i müsli-miksen er valgt ut, opplyser nettsiden næringsinnholdet i miksen gjennom en spesiallaget kalkulator.

– Den er det jeg som har laget. Jeg har egentlig ansvar for alt som har med tall å gjøre, men jeg lærer mer og mer om mat og müsli, sier Norberg, og legger til at hun nå starter hver eneste dag med en skål med müsli.

Müsliblandingene hentes enten hos «Muesli4me» i Horten eller på Torød, eller sendes i posten. Norberg og Emmert krysser fingrene for at flere og flere får lyst til å få frokosten sin tilsendt i posten.

Hittil har de hatt kunder både i Trondheim, Tromsø og på Vestlandet.

– Hele Norge er vårt marked, så på lang sikt håper jeg at vi kan ha utsalg i alle storbyer i Norge, sier Norberg.

148 år gammel frokost

Siden müsli-ideen oppsto har Norberg og Emmert måttet lære mye om müsli.

De to kan fortelle at retten oppsto i Sveits på 1800-tallet da legen Maximilian Bircher Brenner utviklet fullkorn-kostholdet.

– Han er kjent som oppfinneren av verdens første müsli; «Bircher-müslien», sier Emmert.