Skal motivere og inspirere nye gründere

FÅR GOD HJELP: Carina Framastad (til venstre) og Kristin Sundsli i selskapet Bubbleface har benyttet seg av den hjelpen de kan i forbindelse med etableringen av selskapet. Foruten å ha flyttet inn hos Gründeriet i Sandefjord har de også fått hjelp av Start i Vestfold, Nettverksbanken og Young Business Sandefjord (YBS).

FÅR GOD HJELP: Carina Framastad (til venstre) og Kristin Sundsli i selskapet Bubbleface har benyttet seg av den hjelpen de kan i forbindelse med etableringen av selskapet. Foruten å ha flyttet inn hos Gründeriet i Sandefjord har de også fått hjelp av Start i Vestfold, Nettverksbanken og Young Business Sandefjord (YBS). Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det fins en rekke støtteordninger for næringslivet i Vestfold. Men hvilke av disse har du og din bedrift behov for?

DEL

Næringslivets støttespillere - del 1 Det kommer an på om dere er i en etableringsfase, ser ut over landets grenser, ønsker skattefradrag eller søker samarbeidspartnere innen forskning. Eller om du er på jakt etter veiledning, gode råd og nettverksbygging.

Nylig åpnet fylkets andre gründerhus; Gründeriet i Sandefjord. Fra før fins det et gründerhus på Nøtterøy.

Sju bedrifter har fast plass hos Gründeriet. I tillegg er det satt av plass til aktører som vil komme innom i ny og ne for å ta del i miljøet.

Benytter en rekke ordninger

Et av de faste selskapene er Bubbleface. Forretningsideen bak selskapet, som bare er noen måneder gammelt, er å drifte sosiale medier for andre bedrifter.

– Jeg så ute blant kundene der jeg jobbet før at det var mangel på kompetanse på sosiale medier. Veldig mange ser mulighetene der, men har ikke tid ved siden av den daglige driften, forteller Carina Framstad, som tidligere har jobbet med PR og markedsføring for selskaper i London og Oslo.

Det er veldig tilrettelagt for gründere i Vestfold. Vi har vel benyttet oss av den hjelpen vi kan få.

Carina Framstad, Bubbleface

Med seg på laget har hun fått Kristin Sundsli, som har kompetanse innen markedskommunikasjon, grafisk design og foto.

Foruten å ha tilholdssted hos Gründeriet, benytter Framstad og Sundsli seg av Start i Vestfold, Nettverksbanken og YBS (Young Business Sandefjord).

– Det er veldig tilrettelagt for gründere i Vestfold. Vi har vel benyttet oss av den hjelpen vi kan få. Hos Start fikk vi blant annet økonomisk rådgivning og hjelp til å etablere AS. Nettverksbanken ga oss en pep-talk og et kritisk blikk på ideen fra sidelinjen, forteller Framstad.

Får hjelp til stort og smått

Tvers overfor dem i det åpne kontorlandskapet sitter Andreas Kværne Hansen. Han er mannen bak Ølentusiasten. Han har tatt sikte på intet mindre enn å stable på beina Norges første malteri i nyere tid.

For å få til det er han avhengig av samarbeidspartnere innen både forskning og landbruk. Gjennom prosjektet har bøndene han samarbeider med fått landbruksstøtte fra Innovasjon Norge.

Støtteordninger for næringslivet

Dette er noen av de viktigste støtteordningene:

  • Innovasjon Norge (IN) har en rekke økonomiske støtteordninger: Etablerertilskudd, generell bedrifts- og prosjektstøtte, forsknings- og utviklingskontrakter, miljøteknologiprogrammet, landbruksstøtte og lavrisikolån.IN eies av Nærings- og fiskeridepartementet (51 %) og fylkeskommunene (49 %).
  • Oslofjordfondet har to forskjellige finansielle støtteordninger: Kvalifiseringsprosjekter og hovedprosjekter. Et krav for å søke på disse ordningene er at bedriften må knytte til seg et forskningsmiljø i forbindelse med prosjektet det søkes støtte til.
  • Start i Vestfold bistår gründere med hjelp og råd i bedriftens oppstartsfase, og arrangerer kurs og arrangementer. Start finansieres med 525.000 kroner av kommunene med unntak av Svelvik og Sande. Fylkeskommunen finansierer med samme sum.
  • VRI Vestfold: VRI skal være en pådriver for forskningsbaserte utviklingsprosesser og få fram gode forskningsprosjekter til regionale, nasjonale og internasjonale finansieringsordninger. Eies av Verdiskaping Vestfold (VSV).
  • I tillegg fins det en rekke andre former for støtteordninger og programmer for gründere og næringsliv generelt. Noen av disse er Connect Østlandet, Nettverksbanken, inkubatoren Silicia, Gründerhuset på Nøtterøy og Gründeriet i Sandefjord.

– Innovasjonen ligger i at ingen produserer malt i Norge i dag. Kundene vil være mikrobryggerier. De skal ha den beste kvaliteten. Det går ikke å selge halvkvalitet, forteller Andreas Kværne Hansen.

På forskningsfronten samarbeider han med NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi) gjennom deres prosjekt Norsk malt, humle og urter.

Samtidig er det behov for stor tålmodighet for å frembringe den gode kvaliteten som trengs:

– For å finne ut om kornet virker, går det nesten et år. Det skal såes, tørkes og analyseres, sier han.

Hansen ser på Gründeriet som en gylden mulighet til å få hjelp til stort og smått, samtidig som det fjerner ensomheten i gründertilværelsen.

Vi ønsker at det skal være med på å motivere og inspirere til enda mer gründerskap, og kanskje få flere til å lykkes.

Marit Sagen Gogstad, daglig leder i Sandefjord Næringsforening

– Selv om vi som sitter her driver med forskjellige ting, har vi også mye til felles når man skal starte en bedrift. Det er mange småting det er behov for å søke råd om, sier Hansen.

Han omtaler flere ganger personene i de andre bedriftene som kollegaer, og viser til at bare det å ha noen å prate med eller spise lunsj sammen med, er viktig.

– Du får også helgefølelsen her når du går hjem fredag ettermiddag. I motsetning til hjemme, sier Hansen.

Savnet et gründerhus

Leder Marit Sagen Gogstad i Sandefjord næringsforening forteller om bakgrunnen for etableringen av Gründeriet:

– Sandefjord er en gründerby, men vi har ikke hatt noe gründerhus her. Flere medlemmer hos oss har påpekt at det er noe vi absolutt bør ha.

ETTERLENGTET TILBUD: Gründeriet i Sandefjord åpnet i januar i år og er et samarbeid mellom Sandefjord næringsforening (SNF) og Sandefjord kommune. Daglig leder Marit Sagen Gogstad i SNF forteller at flere av deres medlemmer har etterlyst et gründerhus i byen.

ETTERLENGTET TILBUD: Gründeriet i Sandefjord åpnet i januar i år og er et samarbeid mellom Sandefjord næringsforening (SNF) og Sandefjord kommune. Daglig leder Marit Sagen Gogstad i SNF forteller at flere av deres medlemmer har etterlyst et gründerhus i byen. Foto:

I en høyst uformell kåring av Vestfolds gründerby Vestviken24 har gjort på bakgrunn av de ukentlige oversiktene for nyetableringer av aksjeselskaper, kommer Sandefjord og Tønsberg likt ut med 109 nyregistreringer hver av totalt 510 nyregistreringer i de siste 26 ukene av 2015. I samme periode hadde Larvik 97, Horten 47 og Holmestrand 18.

Med det splitter nye gründerhuset håper Sagen Gogstad at de kan være med å skape en enda større gründerkultur i hvalfangstbyen:

– Vi ønsker at det kan være med på å motivere og inspirere til enda mer gründerskap, og kanskje få flere til å lykkes.

Hun håper også at lokalene i Rådhusgata kan bli et naturlig samlingspunkt for nettverksbygging blant gründere, enten de holder til der eller ei. Og allerede har flere kommet innom for å slå av en prat med en kaffekopp i hånda.

Etter hvert vil det også komme på plass en mentorordning med håndplukkede mentorer for de forskjellige bedriftene. Temadager står også på plakaten.

– Vi vil kartlegge gründernes behov. Et eksempel er hvordan alle har gitt tilbakemelding på at det hadde vært fint med input rundt økonomi og regnskap. Derfor har vi allerede invitert til temadag med Visma.

Mange bruker Start i Vestfold

Daglig leder Anne Grethe Bakken i gründerhjelpen Start i Vestfold forteller at det var 2.267 personer som enten hadde samtaler med eller var på kurs i regi av Start i 2015. Rundt 1.000 av disse deltok på Gründeruka som ble arrangert for aller først gang dette året.

ANBEFALING: Anne Grethe Bakken hos Start i Vestfold anbefaler alle gründere å benytte seg av regnskapsfører.

ANBEFALING: Anne Grethe Bakken hos Start i Vestfold anbefaler alle gründere å benytte seg av regnskapsfører. Foto:

Bakken forteller at veldig mange av dem de har samtaler med trenger informasjon om hva som fins av økonomiske støtteordninger. I tillegg henvises mange videre til regnskapsførere og revisorer, samt bank og advokater.

– Vi anbefaler alle å få seg en regnskapsfører. Vi oppfordrer gründerne til å gjøre det de er gode på selv, utvikle bedriften. Om man har orden i sysakene er det ikke mange timene som kreves for en regnskapsfører, sier Bakken.

Les også del to i denne serien:  – Oslofjordfondet er for bedrifter som er avhengig av forskning

Les også del tre i denne serien: – Vi må prøve ut mange muligheter for å skape suksesser

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Artikkeltags