Marit sa opp håndverkerjobben for å starte kaffebar

Glad i kaffe: Marit Due Grøndahl har gjort seg bemerket som kaffebargründer i Tønsberg. Snart driver hun tre steder og en kaffescooter. Foto: Kirvil Håberg Allum

Glad i kaffe: Marit Due Grøndahl har gjort seg bemerket som kaffebargründer i Tønsberg. Snart driver hun tre steder og en kaffescooter. Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Marit Due Grøndahl byttet ut bly og messing med kaffe og bakverk.

DEL

Bare Barista er en lokal, liten suksesshistorie. 1. februar nyåpnet Haugar-kafeen i Tønsberg i Grøndahls regi, og utpå vårparten starter gründeren enda en kaffebar med bakeri, på togstasjonen i Tønsberg.

Grøndahl er en klassisk «levebrødsgründer». Egentlig er hun utdannet håndverker, men i mammapermisjon begynte hun å tenke på et karriereskifte.

– Jeg drev med bly og messing og jobbet på Tønsberg glassliperi og speilfabrikk. Men jeg drømte om å starte en kaffebar, sier hun.

Grøndahl hadde erfaring fra både kaffebar og restaurant.

– Jeg visste litt om hva kafe-hverdagen besto av, og tenkte «skal, skal ikke». Sønnen min var blitt halvannet år, og jeg så stadig små notiser i Tønsbergs Blad hvor det sto: «Start i Vestfold: for deg som går med en gründer i magen».

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Sa opp jobben

Grøndahl hadde et møte med Start og Gründerhusets Trine Tenvik, hvor hun drøftet ideen sin.

– Det var en modningsprosess. Vi diskuterte idé til handling, og jeg satte ned noen datoer.

Til jul 2006 sa hun opp den faste jobben.

– Så startet vi opp Bare Barista i mars 2007. Jeg var vant til å jobbe i verkstedet og ha forutsigbare dager, men nå gikk det skikkelig radig.

Grøndahl beskriver en travel og spennende tid.

– Du vet ikke helt hva du driver med. Hver dag har en ny dynamikk og du lærer utrolig mye hele tiden. Du får andre perspektiver, og blir ydmyk og takknemlig i forhold til alt og alle rundt deg, som gjør at ting fungerer.

LES OGSÅ: Mathis følger gründerdrømmen med maskin fra Canada

Klarte seg uten lønn

I et år hadde Grøndahl en partner, som etter hvert startet sitt eget. Som gründere tok de ikke ut lønn før nærmere jul det første året.

– Jeg har alltid vært en sparer, jeg hadde så jeg kunne klare meg en god stund.

Fra Start Vestfold fikk hun timer med råd og veiledning, om å sette opp en plan, lage budsjetter og forretningsplan. Økonomisk støtte har hun aldri søkt om.

– Nei, vi var ikke en sånn type bedrift, sier hun.

LES OGSÅ: Disse 20-åringene har 35 ansatte – og trenger flere

Satset for egne midler

Grøndahl satset for egne penger.

– Du tar midlene dine, går til banken, ber om et lån og sier at du er villig til å satse alt. Du må budsjettere med å gå uten lønn en periode.

Mot slutten av det første året begynte gründerne å ta ut lønn.

– Da gikk ting godt rundt.

Grøndahl var lysten på både vekst og flere prosjekter, og har lett etter de rette lokalene. Nå blir det altså Haugar, togstasjonen og kaffescooteren.

– Jeg vet nå hva som skal til for at det skal gå. Jeg er hakket mer stresset med tre steder, men 2016 blir utrolig spennende.

Bruker de rundt seg

Håndverkerbakgrunnen kommer fortsatt godt med.

– Ting jeg lærte som håndverker, får jeg god bruk for som gründer. Du blir en «altmuligkvinne» etter hvert, og kan ikke være redd for å åpne verktøykassa.

– Har du savnet økonomisk støtte, en mentor eller andre gründere rundt deg?

– Ikke egentlig. Vi fikk jo til drift med en gang og hadde gjester.

Grøndahl bruker de andre småbedriftene i kvartalet, og bekjente i bransjen flittig.

– Jeg bruker de rundt meg, og sparrer med folk hele tiden. Jeg pleier relasjonene til alle jeg er involvert med, fra rørleggere til leverandører. Nå skal jeg ha bakerovner inn på togstasjonen, og da spurte jeg: «følger det med baker?», sier hun og ler.

Med to nye steder på trappene er det godt å ha gjort ting før.

– At ting aldri blir som forventet, er den første lærdommen du gjør som gründer, sier Marit Due Grøndahl.

Artikkeltags