200 millioner kroner til gründere

STARTER GRÜNDERORDNING: Næringsminister Monica Mæland sier målet med den nye ordningen er at gründere skal få med flere investorer på laget.

STARTER GRÜNDERORDNING: Næringsminister Monica Mæland sier målet med den nye ordningen er at gründere skal få med flere investorer på laget. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ny ordning skal gjøre det enklere for gründere i oppstartsfasen.

DEL

– Vi trenger flere bedrifter med vekstambisjoner. Mange gründerbedrifter sliter med å finansiere ideen sin, spesielt i tidlig fase. Nå lanserer vi en helt ny ordning. Den skal bidra til at flere gründere får investorer med på laget, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Innovasjon Norge lyser nå ut pengene, som skal gå til nye og innovative oppstartsbedrifter under fem år. Pengene vil gi støtte til rundt 50 bedrifter.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Regjeringen har satt av 100 millioner kroner i budsjettet til en presåkorn-ordning. Ordningen foregår rent praktisk ved at Innovasjon Norge tilbyr rentefrie lån til teknologioverføringskontorer, inkubatorer og nettverk av privatinvestorer, som igjen skal investere penger og kunnskap i nystartede selskaper.

Disse pengene skal matches med et minst like stort beløp, først og fremst av engelinvestorer, slik at den totale potten blir på 200 millioner kroner. Om gründerprosjektene ikke lykkes, slettes også lånet til Innovasjon Norge.

– Pre-såkornordningen kan gjøre en forskjell. Den bør bidra til at flere gründere lykkes og at bedriftene deres vokser raskere og lanseres i markedet med større kraft enn hva de ville gjort uten pre-såkornkapital, sier Rannveig Fadum, som er ansvarlig for finansieringstjenestene til gründere i Innovasjon Norge.

LES OGSÅ: Gründerhus nummer to i Vestfold er åpnet

En pilot ble lansert før jul, og 16 millioner kroner har blitt investert i 13 selskaper. Det har utløst 26,5 millioner kroner i privat kapital.

Artikkeltags