Rundt 40 prosent vekst hvert år, og lønnsomhet fra oppstart. Det er fasiten hittil.

Firmaet Bedre Inneklima AS har vokst fra et hobbyprosjekt hjemme i kjelleren, til arbeidsplassen for en håndfull mennesker på få år.

I fjor omsatte Karlsrud og hans kolleger for 13,5 milloner. I år ligger de an til å nå budsjettet på 18,5 millioner. Strategien er å vokse videre i samme takt også de neste årene.

– Jeg var kjempenervøs da jeg ringte England og ville kjøpe fire-fem avfuktere for å teste markedet, forteller gründer Jarle Karlsrud. Sandefjordingen fikk vite om produktet via en bekjent, Nils Gunnar Bøe, som hadde kjøpt en avfukter for å bruke i seilbåten.

Telefonen til Bøes kilde i England endte med en pall avfuktere. I dag har Bedre Inneklima AS norsk, svensk og dansk agentur for produktene fra Meaco. Den britiske produsenten lager også luftrensere og luftfuktere både for privat- og proffmarkedet.

– Om vinteren blir innelufta tørr. Da selger vi luftfuktere. I pollensesongen selger vi luftrensere. Om høsten, når nedbøren kommer, selger vi avfuktere, forteller Karlsrud.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Fra båt til byggevare

Det var altså i båtmarkedet det begynte. Best Marin-kjeden, Wærners båtbu i Sandefjord og nettbaserte Seatronic i Moss står på kundelisten til Bedre Inneklima AS.

Men etterhvert har fokus dreid mot byggebransjen. Sandefjord-firmaet har skaffet seg flere agenturer, og leverer nå store volumer til byggevarekjeden Carlsen Fritzøe, hjemmeelektronikk-kjeden Euronics, nettgiganten Komplett og Byggmakker.

I tillegg har altså Karlsrud og hans medarbeidere nettopp signert en avtale med Optimera, Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør.

Gjennom Optimera Proff, Optimera Handel, Optimera Byggsystemer og kjedene Montér og Byggi kontrollerer Optimera 152 utsalgssteder. Kjeden har 1900 ansatte og omsetter for over syv milliarder kroner.

LES OGSÅ: Stor avtale for graviditetsgründer

Inneklima er den røde tråden

For å få innpass hos alle kjedene, har Bedre Inneklima AS rigget seg med et langt bredere produktspekter enn den opprinnelige pallen fra England.

Den amerikanske giganten Bissell er inne i lageret på Kastet i Sandefjord. Bissell produserer maskiner for rengjøring, som dampmopper og støvsugere.

I tillegg er svenske Opranic på produktlisten med sine terassevarmere. Ytterligere har Bedre Innklima AS etablert sitt eget såkalte "private label", Arida.

Merket benyttes nå på avfuktere for proffmarkedet, som produseres fra en fabrikk kun for Sandefjord-firmaet.

LES OGSÅ: Bygget har fristet gutta ut av hjemmekontorene

Leter etter selgere

Jarle Karlsruds selskap har akkurat utvidet fra tre til fire ansatte på hovedkontoret i Sandefjord. Nå leter firmaet etter selgere i Nord-Norge og på Vestlandet, og i Sverige og Danmark.

– Markedet vårt vokser og vokser, både i takt med vekslende vær og tettere og tettere hus. Sluttkundene nå er husholdninger, som både tørker klær og forbedrer inneklimaet med våre produkter, forteller Karlsrud.

Den båtgale tidligere langturseileren drev først nettbutikken shipshop.no på hobbybasis, mens han jobbet som maskiningeniør fra åtte til fire. Nettbutikken var også den første salgskanalen for avfukterne fra Meaco, med salg direkte til sluttbruker.

Men den store gründerdrømmen lå latent i Sandefjord-mannen. Han skulle starte noe selv.

– Når man selger ting, er det volum som gjelder. Det å gå fra å være detaljist til grossist var et nødvendig grep for å vokse. Jeg angrer ikke en dag på at jeg sa opp den faste jobben min og kastet meg ut i dette, sier Karlsrud.

Regnskapstall – Bedre Inneklima AS

År Omsetning Driftsresultat
2011 485.000 104.000
2012 2.618.000 149.000
2013 5.404.000 767.000
2014 8.866.000 982.000
2015 13.467.000 1.783.000