Denne alarmen kan også døve «høre»

ALARMEN GÅR: Robert Skarsbakk oppholder seg ved én av utgangene i Hvaltorvet kjøpesenter. Her får han varsling om at bygningen må evakueres.

ALARMEN GÅR: Robert Skarsbakk oppholder seg ved én av utgangene i Hvaltorvet kjøpesenter. Her får han varsling om at bygningen må evakueres. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Robert Skarsbakk (38) glemmer aldri at hans døve mor ikke fikk med seg evakueringen fra kjøpesenteret. Derfor fant han opp en digital personassistent som gjør at døve «hører» når alarmen går.

DEL

Den industridesignutdannede trønderen, med hjemmekontor i Bugården i Sandefjord, er én av byens mange gründere. Han takker drahjelpen fra Innovasjon Norge for at firmaet hans fortsatt er i live, sju år etter etableringen.

Mobilarm AS ble til i 2008. Skarsbakk kaller konseptet lokasjonsbasert brannvarsling. Det innebærer at den døve blir varslet med blink, vibrering og tekst om brannalarm i publikumsbygninger direkte på mobiltelefonen. Denne formen for befolkningsvarsling er enestående i verden.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

I kjøpesenter og høyskole

– Det er kjempemorsomt å være med å utvikle noe som hjelper folk som ofte blir glemt. Her har det vært et stort vakuum. Jeg har vokst opp i et tegnspråkmiljø og har sett hva mange sliter med, sier Skarsbakk.

Ifølge Folkehelseinstituttet har 14,5 prosent av befolkningen betydelig hørselshemming.

Systemet har vært installert i Hvaltorvet kjøpesenter i Sandefjord i tre år, og i samarbeid med Statsbygg er det tatt i bruk på høyskolen på Bakkenteigen. Mobilarm har 140 kunder og 1.000 brukere. Eier av bygget betaler.

Høyskolen: Morten Rudi Moe, Statsbygg, sammen med oppfinneren.

Høyskolen: Morten Rudi Moe, Statsbygg, sammen med oppfinneren.

Prøveprosjekt

Sandefjord kommune har vært med i et prøveprosjekt siden 2008. I fjor hoppet de av, men utelukker ikke at de blir med igjen.

– Tjenesten er ikke lovpålagt. Da det ikke var innarbeidet i driftsbudsjettet, valgte vi i denne omgang å ikke være med videre, sier bygge- og vedlikeholdssjef Øyvind Antonsen.

Innovasjon Norge har stått last og brast med prosjektet siden starten.

– Skarsbakk har vist god gjennomføringsevne, der krevende utviklingsprosjekter resulterer i innovative tjenester som kan oppnå god lønnsomhet, sier Henrik Bjørge Fardal, seniorrådgiver i Innovasjon Norge Buskerud Vestfold.

De har støttet prosjektet med nesten 2 millioner kroner.

LES OGSÅ: Ser alt du gjør på nett – når du gjør det

Tekstmelding:  Slik blir brukeren kjent med at alarmen har gått.

Tekstmelding: Slik blir brukeren kjent med at alarmen har gått.

Millionstøtte

– Mobilarm fikk i 2010 400.000 kroner i etablerertilskudd til utvikling av en tjeneste vi mente hadde høy nyhetsgrad. Løsningen har samfunnsnytte, potensial for lønnsomhet og fikk aksept i markedet. Vi skjønte at den hadde potensial for videre utvikling, sier Fardal.

I 2014 var Mobilarm klar for mer utvikling. Innovasjon Norge vurderte prosjektet som så bra at de stilte opp med en forsknings- og utviklingskontrakt (OFU) på 1,58 millioner. Støtten fra det offentlig har vært gull verdt for oppfinner Skarsbakk. Han har hittil ikke tjent penger, så inntekten fra deltidsjobb som døvetolk er god å ha.

Nå samarbeider han med Forskningsrådet. Mobilarm skal bli et redskap for nye grupper i samfunnet – blinde, svaksynte, rullestolbrukere. Skandinavia venter, og salgskorps skal etableres. Drømmen er å etablere innovasjonshus i Sandefjord.

Artikkeltags