Kent ble med Erna Solberg til Kina: – Tror det kinesiske samarbeidet på sikt vil være bra for Vestfold

FORNØYDE: Hotelldirektør og forretningsmann Kent Zhao og resepsjonist Dag Danielsen i Maritim Hotell tror på at Tønsberg vil kunne dra nytte av det nye handelssamarbeidet med Kina.

FORNØYDE: Hotelldirektør og forretningsmann Kent Zhao og resepsjonist Dag Danielsen i Maritim Hotell tror på at Tønsberg vil kunne dra nytte av det nye handelssamarbeidet med Kina.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Ubegrensede handelsmuligheter mellom Kina og Norge er nå blitt en realitet, mener eier av Hotell Maritim i Tønsberg, Kent Zhao.

DEL

– Alle var enige om at denne turen har vært veldig bra. Jeg er visepresident i Norsk-Kinesisk Forening og har jobbet mye med denne problematikken, forteller Kent Zhao fra Maritim Gruppen AS.

I april reiste han til Kina som en del av Statsminister Erna Solbergs næringslivsdelegasjon. Tilbake i Norge tror han Tønsberg og Vestfold kan bli et yndet mål for kinesiske turister.

- Storbyliv har de nok av selv. De vil komme til Vestfold for å oppleve det autentiske, sier Kent Zhao.

– En spennende utvikling

I BEIJING: Kent Zhao sammen med statsminister Erna Solberg.

I BEIJING: Kent Zhao sammen med statsminister Erna Solberg. Foto:

 

Den ti dager lange turen til Kina innebar møter med næringslivet fra både Beijing og Shanghai.

– Det har vært veldig spennende. Det var over tusen toppledere og direktører tilstede. Dagene fyltes med kontraktmøter, toppsjefer, middager, taler og foredrag forteller Zhao. Forretningsmessig har det vært bra for oss, forteller Zhao.

Ved siden av hotelldriften, selger og markedsfører Maritim Gruppen AS omega-3 kosttilskudd. Det kan bære større frukter når flere kinesiske forretningsmenn nå satser på Norge.

Kineserne vet at Norge er de beste på fiskeolje, som har lange tradisjoner med å spise dette siden hvalfangstens tid. Kinesere vil gjerne kjøpe utenlandske produkter, selv om de er litt dyrere, mener Zhao.

Kina er tre hundre ganger så stort som Norge, det bor 1,4 mrd. mennesker der. Handelsavtaler med Kina er viktig for Norge. En liten del av næringslivet i Vestfold har direkte kontakt med Kina, men på grunn av isfronten har det vært vanskelig å få avtaler gjennom. Vi ser større muligheter fremover, forklarer Zhao.

SE OGSÅ: Nordmenn er verdens lykkeligste

Norge og Kina

■ Det har vært et svært spent forhold mellom Norge og Kina siden 2010, da den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.

■ Statsminister Erna Solberg ble invitert på offentlig besøk til Kina tidligere i vår for å gjenoppta viktige frihandelsforhandlinger. Med seg hadde hun en delegasjon på over 200 mennesker, inkludert et stort antall næringslivsledere fra Norge.

■ Besøket skulle fremme norske næringslivsinteresser og stimulere til økt samarbeid mellom Norge og Kina.

■ Hotelldirektør og forretningsmann Kent Zhao fra Tønsberg har lenge jobbet for å pleie kinesiske kontakter, og er svært fornøyd med at Norge og Kina nå har fått til et bedre forhold.

–  Fortsatt mye å jobbe med

Med seg hadde Zhao gaver til statsministeren. Uten å røpe for mye, innrømmer foretningsmannan at reisen med statsministeren har vært en suksess.

– Det har vært stort. Solberg er veldig flink og hyggelig å prate med. Det var ti hektiske dager, med besøk hos toppsjefene i de største selskapene i Beijing. Det har vært veldig lærerikt, forteller Zhao.

Nå ser han lysere på Tønsberg som yndet reisemål for kinesiske turister.

– Det er veldig viktig for byen vår, både for hoteller, butikker, restauranter og byens rike kulturarv.  Det kort vei mellom Oslo og Tønsberg og vi kan hjelpe hverandre – men vi har fortsatt mye å jobbe med.

– Kineserne tiltrekkes ikke nødvendigvis av det urbane storbylivet – det har de fra før. Mange kinesere ønsker seg vakker natur og utendørsopplevelser. Og Munch selvfølgelig. De kommer til Vestfold for å oppleve det autentiske, forteller Zhao.

SE OGSÅ: Vestfold sitter på en kyststripe av gull

SE OGSÅ: I seks år har næringslivet sagt nei til Lena – men nå løsner det

Artikkeltags