poLight i Kongeveien i Horten har jobbet i mange år med en kameralinse til mobiltelefon som reagerer og fokuserer like raskt som et menneskes øye.

– Gjengangeren og leserne har både sett og hørt om dette tidligere, men det er likevel et gjennombrudd for oss nå. Vi har levert linser pakket og klart til en håndfull av de største mobiltelefonkameraprodusentene i verden og vet at superkameraene stress- og hardtestet for markedsintroduksjon seinere, sier poLight-direktør Øyvind Isaksen.

Hemmelig

– Det du sier er at Apple, Samsung, HTC og de andre store i øyeblikket vurderer poLights linse til sine telefoner?

– Jeg kan ikke gi deg noen navn. Det jeg kan si er at en håndfull av verdens ti største kameraprodusenter og leverandører i øyeblikket kvalitets- og pålitelighetstester poLights T-Lens og tilbakemeldingene fra dem er overstrømmende positive, sier han og forteller at hortensselskapet i år er inne i en formidabel testperiode.

– Vi skal levere en halv million superkameralinser til markedet i år. Det blir nok ikke før neste år at vi dukker opp i kommersielle mobiltelefoner, sier han.

100 millioner linser

Når det skjer er de 25 ansatte hos poLight i Horten klare. De har nemlig – bokstavelig talt – fokusert på å lage en best mulig linse som gjør det mulig å gjenskape øyet i produserbar form, og gjort avtale med ST Micro-electronics og fabrikker i blant annet Østen for masseproduksjon.

– Dagens smarttelefonmarked er på rundt en milliard nye telefoner i året. Vi sikter oss i første omgang på å ta rundt 10 prosent av dette. Men det kan raskt bli mye mer, sier Isaksen.

 

Demonstrasjon

Etter interessen på den gigantiske bransjemessa World Mobile Congress i Barcelona nylig, og ikke minst alle «hemmelige» møter der, utelukkes det ikke at poLigths ambisjoner om hundre millioner superkameralinser er beskjedne.

– Det er ingen som har klart det vi har gjort. Nærmeste konkurrent har det vi kaller forrige generasjons teknologi, sier han og lar oss få se forskjellen i fokus, dybdeskarphet og hurtighet på to forskjellige mobiltelefoner.

– Du kjenner sikkert igjen en iPhone 6 og kan se hvor treg den er i forhold til denne prototypen av en kommende Sony-modell, sier han og lar teknisk sjef Pierre Craen vise hvor overlegen poLights kameralinse er i forhold til den som Apple har valgt til sine flaggskipstelefoner.

 

Kinesisk

– Vår linse er så unik at vi tror at også de største gigantene vil ha T-Lens, men foreløpig ser vi mot noen kinesiske produsenter. Det er flere produsenter i Kina som lager rundt hundre millioner telefoner i året, og som i tillegg ligger teknologisk foran og på linje med de store vi tenker på her i Vesten, sier Øyvind Isaksen.

Han legger ikke skjul på at disse foreløpige hemmelige mobiltelefonprodusentene er nok for poLight i Horten.

– Om vi «bare» skulle ta ti prosent av smart-telefonmarkedet i første omgang, blir det jo noe igjen når vår linse koster fabrikanten et par dollar (ca. 17.50 norske kroner) og totalmarkedet i dag er en milliard, stigende til tre-fire milliarder om noen år, sier Isaksen.

– Men en smarttelefon har jo minst et par kameraer, bak og i front til selfies?

– Ja, og der ser vi nye muligheter. Vi har patentert en app som gjør at du kan fokusere på flere ting i samme bilde og få alt skarpt. En selfie tatt i Paris vil gi et bilde hvor du, Eiffeltårnet og noe annet enten foran eller bak vil være skarpt. I tillegg jobber vi her i Horten fram en ny T-Lens Platinum-linse. Den tar 20 megapiksel-bilder og flytter grensene enda lenger, sier han.

Til sammenlikning har de nyeste smarttelefonene, iPhone 6S og Samsung Galaxy S7 kameraer som tar 12 megapiksler-bilder og «råskinnet» Samsung Galaxy Note stopper på 16.