Avfallsselskapet Noah har satt seg et heftig gjenvinningsmål de skal nå innen 2025

SKAL GJENVINNE EN FJERDEDEL: Carl Hartmann, administrerende direktør i Noah, sier selskapet har en ambisjon om å innen 2025 gjenvinne 25 prosent av det farlige avfallet de får inn.

SKAL GJENVINNE EN FJERDEDEL: Carl Hartmann, administrerende direktør i Noah, sier selskapet har en ambisjon om å innen 2025 gjenvinne 25 prosent av det farlige avfallet de får inn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vil gå fra å kalle seg et avfallsselskap til et ressursselskap.

DEL

Det er to år siden administrerende direktør i Noah, Carl Hartmann, og resten av selskapet satte seg det ambisiøse målet om at de innen 2025 skal gjenvinne en fjerdedel av massene som kommer inn til bedriften på Langøya utenfor Holmestrand.

– Det er et heftig mål, men det er veldig morsomt, og det trigger energi i hele organisasjonen. Da vi satte målet visste vi ikke hvordan vi skulle nå det. Nå begynner vi å se konturene av det, sier Hartmann til Vestviken24.

Under NHOs regionale årskonferanse på Kongsberg, som Vestfold, Buskerud og Telemark arrangerte sammen, var temaet «Made in Norway – på jobb for en grønnere fremtid».

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

– Må være et reelt behov

25 prosent gjenvinning høres kanskje i utgangspunktet ikke altfor ambisiøst ut. Men Noah tar imot og behandler farlig avfall og forurensede masser, og det er ikke alt av stoffer som kan gjenvinnes på en hensiktsmessig måte.

– Den vanligste feilen er at man gjenvinner noe som egentlig ingen har behov for. Da renser man noe, men det er fortsatt der. Kriteriet vårt for å gjenvinne er at det skal være et reelt behov, sier Hartmann.

– Dette er nybrottsarbeid, så det blir spennende å se i 2025.

Har gjort grep

De siste årene har Noah, som eies av Bjørn Rune Gjelsten, gjort flere grep for å bli mer miljøvennlige. De har blant annet startet opp med gjenvinning av katodeavfall fra aluminiumsindustrien, og gjenvinning av salt og sink fra flygeaske. I tillegg har de startet med å teste bruk av flygeaske til å fange CO₂.

– Jeg tror det vil komme resultater som gjør at man ser på det vi gjør på en helt annen måte. Om ti år kommer vi ikke til å si at vi er et avfallsselskap, men et ressursselskap, sier Hartmann.

– Hvordan klarer man å være konkurransedyktige og lønnsomme samtidig som man har et økt fokus på gjenvinning og miljø?

– Vi jobber med noen teknologiske selskaper og er enig i at det vi skal lage, må være lønnsomt. Men veien dit er ikke nødvendigvis lønnsom. Man er avhengig av å ha et overskudd av virksomheten man har for å kunne dekke kostnadene. Vi må være tålmodige, det går en del penger, men på sikt skal det bli bra.

Les også: Noah med tidenes rekordår

Artikkeltags