Horten i bane rundt jorda

Kongsberg Norspace i Horten har levert en rekke systemer til satellitten Thor 7.

Kongsberg Norspace i Horten har levert en rekke systemer til satellitten Thor 7. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Når den nye kommunikasjonssatellitten Thor 7 til Telenor Satellite Broadcasting sendes ut i verdensrommet, er den full av teknologi fra Kongsberg Norspace i Horten.

DEL

Norspace har levert tre forskjellig typer komponenter til satellitten:

Kommandomottakere som tar i mot kommandoer som sendes ut fra jorden, Telemetri-sendere som sender signaler tilbake til jorden, samt beacon som på norsk kan oversettes til fyrtårn. Sistnevnte lokaliserer satellitten og viser dens posisjon ved hjelp av en peiletone.

- Kommandofunksjonen er helt essensiell, og kunden skal være sikker på at alt fungerer, sier administrerende direktør Ellen D. Tuset i Norspace.

For, som en ikke trenger å være rakettforsker for å forstå (for å bruke en slitt, men relevant formulering), er det ingen mulighet for å rette eventuelle feil når satellitten først er sendt til værs.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

 

Lisensiert teknologi

Satellitten sendes ut i verdensrommet av den europeiske romgiganten Arianespace sammen med den italiensk-franske kommunikasjonssatellitten SICRAL 2. Oppskytingen skjer med en Ariane 5-bærerakett fra den europeiske rombasen ved Kourou i Fransk Guyana.

Oppsytningen har blitt utsatt to ganger. Siste planlagte oppskytning var fredag 24. april.

- Mange hadde sett fram til kveldens oppskyting, så utsettelsen er naturlig nok skuffende for de som ville se THOR 7 bli skutt opp. THOR 7 satellitten er ved god helse, og det er betryggende at Arianespace har gode sikkerhetsrutiner når så store verdier skal ut i verdensrommet. Arianespace er kjent for å ha gode og pålitelige oppskytinger, og vi venter nå på mer informasjon om nytt tidspunkt, uttaler kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor i en pressemelding samme dag som utskytingen skulle ha funnet sted.

Totalt har Kongsberg Norspace levert syv bokser av de forskjellige systemene til satillitten.

Kunden Norspace har levert til er SSL (Space Systems-Loral) som holder til i Silicon valley og har bygget satellitten.

- Vi har levert til SSL tidligere, og fikk kontrakten for levering til Thor 7 for fire år siden, forteller Tuset.

Hun forteller at de har fått tilgang til teknologien de har levert gjennom lisens hos en av sine konkurrenter.

Bredbånd til sjøs

Ifølge Norsk Romsenter er de samlede kostnadene for bygging og oppskytning av den 4600 kilo tunge satellitten 1,6 milliarder kroner. Thor 7 har en beregnet levetid på 15 år.

Thor 7 skal sørge for kringkastingsoverføringer til Norden, Sentral- og Øst-Europa. Ifølge Telenor er det et område som tilsvarer rundt 18 millioner husholdninger.

Samtidig vil 30 antennestråler gi høyhastighetsbredbånd til havs i Nordsjøen, Norskehavet, Middelhavet, Rødehavet, Østersjøen og den persiske gulf.

Artikkeltags