- Klimatrusselen vil endre næringslivet totalt

MÅ VÆRE BÆREKRAFTIG: Idar Kreutzer i Finans Norge mener næringslivets aktivitet må være i samsvar med samfunnets mål om bærekraftighet.

MÅ VÆRE BÆREKRAFTIG: Idar Kreutzer i Finans Norge mener næringslivets aktivitet må være i samsvar med samfunnets mål om bærekraftighet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med stadig økende klimatrusler og en oljebransje i motgang, blir grønn verdiskaping viktigere og viktigere. Både i et samfunnsmessig og et økonomisk perspektiv.

DEL

VESTFOLD: – Vi låner ressurser av fremtidige generasjoner, uten tilbakebetalingsplan. Det er risikabelt om næringen ikke er i samsvar med samfunnsmessige mål.

Det sa Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge i sitt innlegg under årets partnerskapkonferanse i Vestfold, der temaet var grønn verdiskaping.

Han viste til at samfunnet står foran noen av de største forandringene vi har hatt noen gang, og at dette vil endre næringslivet totalt.

LES OGSÅ: Kartlegger utslipp

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

 

Må ut av vanetenkningen

Til Vestviken24 fortalte Kreutzer at han er sterkt for å være pragmatisk, og at næringslivet må ut av vanetenkningen.

Han vektla også at han syns det nå er viktigere å skille mellom god og dårlig regulering, enn å ha en dogmatisk holdning til regulering eller ei.

Samtidig ser han at noen politiske og ideologiske prinsipper kanskje må legges til side for å kunne innta en pragmatisk holdning til dette.

– Men det må være reguleringer som sikrer det som er rasjonelt riktig, avsluttet Kreutzer til vestviken24.

Direktør for nye satsinger i Kongsberggruppen ASA, Sverre Gotaas, tok til orde for at næringslivet i større grad enn før må senke sine beskyttelsesmurer, og dele erfaringer og ideer med hverandre. Blant annet gjennom nettverk og klynger.

LES OGSÅ: Satser på vann

Har undervurdert solenergi

Harald Amundsen fra Brødrene Dahl AS, som blant annet har bygget et plussenergihus i Larvik, viste til at det er like mye innstrålt solenergi i oslofjordområdet som det er i Tyskland.

Marius Holm fra miljøorganisasjonen Zero pekte på sin side til at verdens solcelleanlegg øker med 30 prosent per år.

Statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet innrømmet at politikerne har undervurdert utviklingen innen solenergi.

– Teknologien har gått fortere enn hva vi har trodd, sa statssekretæren.

Et annet sted det teknologi står i fokus er fakultet for maritime og tekniske fag hos Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV).

De er en av flere parter som jobber med prosjektet NØKS (Nærskipsfart i Øresund - Kattegat - Skagerak).

- Vi ønsker å optimalisere logistikk, skipstyper og lastemåter mest mulig, sier Jørn Kragh ved fakultet for maritime og teknologiske fag på HBV.

Han forteller at næringen selv ser det som lurt å fokusere på en mer miljøvennlig skipsfart, og at høyskolen vil være med og bidra til å gi argumenter for et grønt skifte innen lokal og regional skipsfart.

LES OGSÅ: Mikroplast i sjømat

Mange muligheter

På konferansen i regi av Vestfold fylkeskommune deltok politikere, miljøbevegelse og næringslivsaktører fra en rekke sektorer og bransjer i dialog for å lufte ideer om hvordan grønn verdiskaping kan gjennomføres i praksis.

– Temaet ligger i skjæringspunktet mellom Regional plan for verdiskaping og innovasjon, og regional plan for klima og energi. Vi må stille oss spørsmålet, hva kan Vestfold gjøre, sa rådgiver Karen Anne Kjendlie i regionalavdelingen i Vestfold fylkeskommune.

Med mulighet for produksjon av kortreist mat gjennom et utstrakt jordbruk i fylket, prosjekter hos Høgskolen i Buskerud og Vestfold for å skape grønn skipsfart, ønsker om å bygge energieffektive bygninger, samt et fokus på grønn verdiskaping fra politisk hold og næringslivet, synes svaret å være: Svært mange.

Artikkeltags