Nå kan gårder selge sider med 22 prosent alkohol

Vestfossen  20140711.   Eplekart.
Illustrasjonsbilder  av et epletre med kart.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Vestfossen 20140711. Eplekart. Illustrasjonsbilder av et epletre med kart. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fra og med fredag 1. juli er det tillatt for produsenter å drive direkte utsalg av drikkevarene mjød og eplesider med opptil 22 prosent alkoholinnhold.

DEL

Salget og produksjonen gjelder kun for enkelte produkter, som eplesider og mjød, opplyser Helsedirektoratet i en pressemelding.

Den aller første flasken med alkoholholdig sider som selges direkte fra produsent på egen gård, ble kjøpt av landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

LES OGSÅ: Rema 1000 kjøper nok et «Vestfold-konsept»

Statsråden besøkte Egge gård i Lier fredag formiddag i anledning lovendringen.

Det er fortsatt ikke lov å produsere og selge øl, vin eller rusbrus med høyere volumprosent enn 4,7. Fram til lovendringen var det lovlig å selge øl og sider fra gårder med opptil 4,7 prosent.

LES OGSÅ: Gartnere vant regional EAT Award for god matidé

Produksjonen og salget kan ikke igangsettes før kommunen har innvilget søknad om utvidet salgsbevilling. En utvidet bevilling kan bare gis dersom produksjonen skjer ved salgsstedet og salget utgjør en del av stedets helhetlige karakter og salgstilbud.

Det stilles krav om at minst en tredel av varene er egenproduserte, og hver produsent kan maksimalt selge 15.000 liter av denne typen produkter per år.

Helsedirektoratet vil utarbeide merknader til de nye bestemmelsene.

LES OGSÅ: Milliardløft for mat

Artikkeltags