Vi har mindre jord til mat

Sp reagerer kraftig på at nedbyggingen av norsk matjord har økt de siste tre årene.

Sp reagerer kraftig på at nedbyggingen av norsk matjord har økt de siste tre årene. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Skal vi øke norsk matproduksjon, må vi ta vare på matjorda.

DEL

Det sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp). Han er oppgitt over at den årlige nedgangen i nedbyggingen av norsk matjord ble brutt i 2014.

– Utviklingen har gått feil vei. Nedbyggingen har økt siden Frp inntok Landbruksdepartementet. Nå må det iverksettes nødvendige tiltak for å bevare matjorda, sier Pollestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Økning med Frp

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) innrømmer at nedbyggingen av matjorda har økt mens partiet hans - og forgjengeren Sylvi Listhaug - har ledet departementet.

– Dyrket jord omdisponert til andre formål enn landbruk var i 2015 på 6.341 dekar. I 2014 var denne omdisponeringen på 5.710 dekar, mens den i 2013 var på 5.620 dekar, skriver Dale i sitt svar på et skriftlig spørsmål fra nettopp Geir Pollestad.

Det betyr at omdisponeringen i 2015 økte med henholdsvis 631 og 721 dekar sammenlignet med 2014 og 2013.

– Både Dale og Listhaug har forsøkt å dekke over denne utviklingen, mener Pollestad.

Årlig reduksjon

Stortinget har vedtatt at omdisponeringen av matjorda skal reduseres gradvis til 4.000 dekar årlig innen 2020.

– Å ta vare på matjorda er nødvendig for å øke norsk matproduksjon og bedre selvforsyningen. Det er også et viktig bidrag for vår beredskap og sikkerhetspolitikk, sier næringskomiteens leder på Stortinget.

Pollestad har forventninger om at Frp-statsråden i høstens statsbudsjett legger fram en konkret plan som bekrefter at regjeringen tar Stortingets vedtatte mål på alvor.

Jon Georg Dale har tidligere overfor ANB vist til at det har vært en kraftig nydyrking de siste årene. I forfjor var nydyrkingen tre ganger så stor som nedbyggingen. Det året ble 18.500 mål dyrket opp til produktiv landbruksjord.

Det er viktig å ha tilgang på areal med dyrket jord.

Geir Pollestad, stortingspolitiker (Sp)

Konfliktsaker

OSLO  20160317.
Leder for næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp)  i vandrehallen etter at komiteen la frem Sjømatmelding på Stortinget, torsdag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

OSLO 20160317. Leder for næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp) i vandrehallen etter at komiteen la frem Sjømatmelding på Stortinget, torsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

– Stortinget har ikke vedtatt noen nydyrkingsmål. Dessuten er matjorda som bygges ned, ofte av bedre kvalitet enn den nydyrkede, sier Pollestad, som synes Frp har vært mer opptatt av å ty til bortforklaringer enn å følge stortingsflertallet.

– Nedbygget jord er tapt for alltid, mens den nydyrkede er en ressurs som ligger der. Når det oppstår en konflikt med andre samfunnsinteresser som industri og bolig, er det bedre å bruke fjell enn dyrket jord, selv om det koster litt mer, mener Geir Pollestad. (ANB)

Artikkeltags