I fjor høst startet Næroset-baserte RingAlm en egen avdeling på Svinevoll i Re, med kontor i samme bygg som Fjøssystemer Sør. Det var den offisielle starten på et samarbeid om landbruksbygg, som begge parter etter bare noen måneder slår fast at har vært en suksess.
– Sammenligner vi med ordrereserven på samme tid i fjor, er den nesten doblet i år. Det er rått, for vi er ikke akkurat nystartet. Det er moro når man ser at det skyter ytterligere fart, sier daglig leder i Fjøssystemer Sør AS, Harald Bore.
– Allerede nå er våre budsjetter nådd, bare tre måneder inn i året. Vi må ansette flere, både til byggeledelse og tegning og prosjektering, sier salgssjef i RingAlm Bygg avdeling sør, Geir Frydenberg, som fram til nå har hatt én prosjektingeniør ansatt.
LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO
Gamle kjente
Bore forteller at de har vært på utkikk etter en norsk samarbeidspartner en stund, og hele ideen til et samarbeid med RingAlm dukket opp på et felles julebord.
De to lederne er gamle kjente. Bore bestilte faktisk lokalene på Svinevoll av nettopp Frydenberg for åtte år siden – lenge før han visste at de skulle bli kolleger – og kanskje er det naturlig at de fant sammen etter at Frydenberg startet i sin nye jobb i fjor høst.
– Når kunden tar kontakt, samarbeider vi om totalleveransen til bygget. Vi kan hjelpe bonden fra A til Å. Fjøssystemer tegner i forhold til dyrene, former til innredning og finner ut hva man trenger av størrelse. Så kommer prosjektet til oss, og vi tegner selve bygget, før vi gir en totalpris til kunden, sier Frydenberg.
Bygger med elementer
RingAlm står som regel som byggherre og leier inn norske håndverkere – fortrinnsvis fra lokale bedrifter. De er opptatte av å sette opp bortimot vedlikeholdsfrie bygg, og ettersom de bruker elementer, er det en rask byggeprosess.
– Vi er få uker inne, med lite rot og opprydningsarbeid. Det gjør at det blir lite tillegg og uforutsette ting. Vi bruker ikke tre måneder på å sette opp et bygg, men fire uker, sier Frydenberg.
Fjøssystemer, som opprinnelig er et Holmestrand-firma, men som har hatt base i Re i en del år, har ansatte dedikert til ulike dyr, ettersom et grisefjøs må tegnes på en annen måte enn for eksempel et fjøs for storfe.
Bore sier at trendene på hva slags type landbruksbygg bonden trenger endrer seg raskt.
– Bøndene vil gjerne satse på det som forbrukeren trenger. Nå er det lite storfekjøtt, så myndigheter og Innovasjon Norge gir støtteordninger for å etablere det. I tillegg blir melkeproduksjonen modernisert med roboter. Vi ser tydelige trender i forhold til hvilke føringer som blir lagt. I fjor var det sau, men nå har det plutselig nådd litt taket, så det snur hele tiden, sier Bore.
LES OGSÅ: Bonden som ville ha mindre subsidier
Stabil bransje
Ifølge Bore driver de i en stabil bransje, til tross for at antall gårdsbruk går ned.
– Det har vært ganske stabilt. Mat skal vi ha, og norsk mat står sterkt i folkesjelen fortsatt, heldigvis, sier Bore.
– Når man leser i media virker det som at landbruket skal legges ned siden mange bønder slutter. Det er for så vidt riktig, men de som driver, driver profesjonelt med større enheter. Det blir som en bedrift, sier Frydenberg.
LES OGSÅ: Findus-fabrikken reddes