Det blir stadig flere lærlinger i Norge

FLEST I PRIVAT SEKTOR: Det er fortsatt flest lærlingplasser i privat sektor. Men antallet lærlinger i statlig og kommunal sektor øker kraftig. Foto: Frank May/Scanpix

FLEST I PRIVAT SEKTOR: Det er fortsatt flest lærlingplasser i privat sektor. Men antallet lærlinger i statlig og kommunal sektor øker kraftig. Foto: Frank May/Scanpix

Artikkelen er over 2 år gammel

Økningen i antall lærlinger i offentlig sektor er stor, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

DEL

De siste fem årene har kommunal sektor fått 32 prosent flere lærlinger. Statlig sektor har hatt en økning på 25 prosent. Til sammenligning har økningen i privat sektor for samme periode vært på 16 prosent.

– Det er bra at den systematiske satsingen på flere læreplasser gir resultater. Flere lærlinger får nå muligheten til å ta fagbrevet sitt, og Norge får flere dyktige fagarbeidere, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Stort potensial

– Privat næringsliv har fortsatt langt flere læreplasser, men vi ser nå at offentlig sektor jobber offensivt og tar sin del av ansvaret. I Jeløya-plattformen sier vi at det skal stilles klare krav til det offentlige om å ta inn lærlinger. For selv om vi ser en kraftig vekst, er potensialet for å ta enn flere lærlinger i offentlig sektor fortsatt stort, sier Sanner.

I 2018 styrkes de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner. En del av midlene skal styrke arbeidet med å rekruttere nye lærebedrifter i fylkene, samtidig som regjeringen stiller tydelige krav til offentlig sektor.

Satser på lærlinger

I 2017 fikk 20.800 elever læreplass. Dette er det høyeste antallet som er registrert siden målingene begynte i 2011.

– Med flere læreplasser får flere elever muligheten til å fullføre utdanningen sin og komme seg inn i arbeidslivet. Vi trenger denne arbeidskraften for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn også i framtiden, sier Høyre-statsråden.

Regjeringens satsing på læreplasser inkluderer blant annet:

  • Økt lærlingtilskudd med 21 000 kroner per kontrakt.
  • Skjerpet krav om bruk av lærlinger overfor bedrifter som vil vinne offentlige anbud.
  • Egen strategi for å øke antall lærlinger i statlige virksomheter.

Nye lærekontrakter

Nye lærekontrakter fordelt på sektor. 2012-2017. Antall.Diagram som beskriver økningen

Kilde: Utdanningsdirektoratets statistikk om fag- og yrkesopplæring

(ANB)

Artikkeltags