Fikk kreativ læreplass i teaterorganisasjon

Kviet seg litt: – Jeg var redd for å ta på meg ansvaret, men det går kjempefint. Nathalie er et funn! sier Tale Haugan (til venstre), administrerende leder i Frilynt, om lærlingen Nathalie Sørensen Hunsrød.

Kviet seg litt: – Jeg var redd for å ta på meg ansvaret, men det går kjempefint. Nathalie er et funn! sier Tale Haugan (til venstre), administrerende leder i Frilynt, om lærlingen Nathalie Sørensen Hunsrød. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Organisasjonen Frilynt hadde aldri sett for seg at de kunne ha en lærling.

DEL

– Moren din meldte deg faktisk inn i Frilynt da du ble født, fordi hun var medlem av et ungdomslag, sier Tale Haugan, administrasjonsleder for Frilynt Norge.

Hun ser på lærlingen Nathalie Sørensen Hunsrød (16), som har vært på Frilynts kontor siden august i fjor.

Nathalie er en såkalt TAF-lærling. På fire år tar hun både studiekompetanse og fagbrev innenfor kontor- og administrasjon. Hun går på linja 4S på Sandefjord videregående skole.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Var usikre på opplegget

– Frilynt har blitt spurt om å ta imot lærlinger før, men da var man usikre på hvordan det skulle organiseres og legges opp, sier Haugan.

Nathalie hadde vært engasjert i Frilynts teater- og revyliv, og spurte skolen sin om de kunne ta kontakt angående læreplass.

– Vi kjente jo Nathalie, og visste at hun ville egne seg på en voksen arbeidsplass. Vi har et veldig godt forhold til Sandefjord videregående og koordinatoren der, som jeg har løpende dialog med, sier Haugan.

Prøver et halvt år

Ansvaret er tredelt; mellom skolen, opplæringskontoret og lærlingen.

– Jeg ønsker at opplæringskontoret følger opp læremålene. Skal Nathalie bruke fire år her, er det viktig for oss at hun når læremålene og består fagprøven, sier Haugan.

Det første halvåret er en prøveordning. Funker det ikke, blir ikke kontrakten noe av. Avtalen kan sies opp gjensidig i løpet av læreløpet.

– Nathalie er et funn, så vi ønsker selvsagt ikke det. Men ting kan skje, i alle bransjer. Blir du nødt til å innskrenke på ansatte, så har du mulighet til å si opp avtalen, sier Haugan.

LES OGSÅ: Ville egentlig ikke ha resepsjonslærling – traff blink

For en liten arbeidsplass som Frilynt, måtte avgjørelsen tenkes nøye gjennom.

– Vi er en frivillig organisasjon, som er avhengige av statsstøtte. Et skifte av regjering kan gi kutt i støtte til frivillig arbeid, og dermed endringer hos oss, sier Haugan.

Hun skjønner at det kan være en utfordring å ta imot en lærling.

Med ekstra press på personalressurser og flere folk i kontorlandskapet.

– Men dette er bare positivt for oss, avlastning, en ressurs og billig arbeidskraft. Jeg som nyansatt blir skjerpet og lærer mye av å lære opp Nathalie, sier Haugan.

Kan bli etter læretida

– Vil dere tilby henne jobb her etterpå?

– Hvis vi trenger noen når hun er ferdig, vil det være naturlig at valget faller på Nathalie, som da er opplært i alt her, sier Haugan.

LES OGSÅ: Pål er lærling på rett hylle

Det er lagt opp til én dag i uka førsteåret, så to dager i to år, og til slutt full uke.

– Bare én dag i uka nå er litt utfordrende. Når det ikke er kontinuitet, kan det være vanskelig å finne relevante og meningsfylte oppgaver. Etter hvert kan Nathalie få sine egne ansvarsområder, sier Haugan.

– Vi er heldige, med en lærling vi kjenner fra før, som vi vet kan yte, er positiv og lærevillig, skryter hun.

Haugan er svært fornøyd med oppfølgingen og informasjonen fra skolen og opplæringskontoret.

REVY: Nathalie (til høyre) har fra før av vært engasjert i Frilynts teater- og revyliv, og var derfor ikke et ukjent ansikt for Tale (til høyre)

REVY: Nathalie (til høyre) har fra før av vært engasjert i Frilynts teater- og revyliv, og var derfor ikke et ukjent ansikt for Tale (til høyre) Foto:

– God ryggdekning

– Vi har god ryggdekning, og inviteres til samlinger for å utveksle erfaringer, sier hun.

Nathalie selv synes det første halvåret har vært spennende.

– Det er veldig gøy, jeg lærer nye ting hver dag og det er deilig med et avbrekk fra skolen. Jeg prøver å lære ting så fort som mulig, sånn at jeg bidrar, sier hun.

– Hvordan er det å være del av voksenmiljøet?

– Det går veldig greit. Jeg kjenner dem jo fra før, så det er ikke flaut å snakke eller noe. Jeg synes det går overraskende bra.

LES OGSÅ: Nå blir det enklere å finne lærlinger til din bedrift

Artikkeltags