Nå blir det enklere å finne lærlinger til din bedrift

MANGE I KØ: Sigurd Bredal Jenssen og Jonas Engen Meyer lærlinger hos PEAB. I skrivende stund leter over 700 lærlinger etter en lærebedrift neste skoleår.

MANGE I KØ: Sigurd Bredal Jenssen og Jonas Engen Meyer lærlinger hos PEAB. I skrivende stund leter over 700 lærlinger etter en lærebedrift neste skoleår. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

En ny nettportal skal gjøre det enkelt for bedrifter å finne aktuelle lærlinger.

DEL

NHO, LO, næringsforeningene, opplæringskontorene og Vestfold fylkeskommunen har gått sammen om en nettside som skal gjøre det enkelt for lærebedrifter å finne hvilke lærlinger som er tilgjengelige og hva som skal til for å bli lærebedrift.

– Tidligere har elever selv søkt seg til bedrifter. Nå har vi snudd dette litt rundt og lansert en nettside som forteller hele Vestfold hva som finnes av ledige lærlinger, sier leder i hovedutvalget for utdanning i Vestfold fylkeskommune, Frode Hestnes.

På nettsiden er samtlige ledige lærlinger listet opp, sortert etter fagområde, hjemkommune og videregående skole, enkelt og oversiktlig for potensielle lærebedrifter.

Lærlingene har bakgrunn fra nesten 80 ulike lærefag, blant annet konditorfag, smedfag og hovslagerfag. Det trengs med andre ord et bredt spekter av lærebedrifter.

– Vi har et felles prosjekt som går på at flere skal ansette lærlinger. Vi skal være med på å spre dette i våre nettverk, slik at flere kan bli lærebedrifter, sier Vivil Hunding Strømme i NHO Vestfold.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Kun 60 av 800 har skaffet plass

Peab er en av de aktuelle lærebedriftene. Oslo-selskapet har 15 lærlinger spredt rundt på Østlandet, blant annet Sigurd Bredal Jenssen og Jonas Engen Meyer, som for tiden jobber på et byggeprosjekt på Borre.

For administrerende direktør John Ivar Mejlænder-Larsen er det naturlig å ta inn lærlinger.

LES OGSÅ: Pål er lærling på rett hylle

– Den viktigste måten å komme ut i arbeidslivet på er via en lærlingordning, sier Mejlænder-Larsen.

Kun drøyt 60 av totalt 800 søkere med ungdomsrett har skaffet seg lærlingplass neste skoleår. Egil Aadne, regionsjef i Nelfo Vestfold, har imidlertid inntrykk av at det er større fokus på å sikre seg lærlinger tidlig.

– I elektro har vi aldri hatt så mange kontrakter signert på dette tidspunktet som vi har nå. Jeg ser at flere bedrifter er ute etter å få de beste lærlingene og skjønner at man må være tidlig ute, sier Aadne.

SAMMEN OM NETTSIDE. Fra venstre: Tore Hansen (Larvik næringsforening), Eli Saastad (Tønsberg næringsforening), Vivil Hunding Strømme (NHO), Frode Hestnes (leder utdanning, Vestfold fylkeskommune), Egil Aadne (Nelfo Vestfold) og Marit Sagen Gogstad (Sandefjord næringsforening)

SAMMEN OM NETTSIDE. Fra venstre: Tore Hansen (Larvik næringsforening), Eli Saastad (Tønsberg næringsforening), Vivil Hunding Strømme (NHO), Frode Hestnes (leder utdanning, Vestfold fylkeskommune), Egil Aadne (Nelfo Vestfold) og Marit Sagen Gogstad (Sandefjord næringsforening) Foto:

– God kvalitetssikring for bedriften

De lokale næringsforeningene i Vestfold-byene håper at nettsiden skal gjøre det enklere å bli lærebedrift.

– Mange er ikke godt nok orientert om hva det vil si å være lærebedrift. De forbinder det med mye papirarbeid, mye rapportering, at det koster penger og tid. Men det er en del av samfunnsansvaret vårt, sier Tore Hansen i Larvik næringsforening.

– Nå er ting gjort enklere enn tidligere, og det å være lærebedrift bør være en god kvalitetssikring for bedriften. I programmet man må gjennom med lærlingene er det ganske mye bedriften uansett bør være oppdatert på, som de kanskje ikke er like bevisste på bestandig.

LES OGSÅ: Ville egentlig ikke ha resepsjonslærling – traff blink

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er behov for hele 90.000 flere yrkesfagarbeidere om ti år enn det er i dag.

– Vi må ta i bruk de ressursene vi har for å kunne bidra til rekrutteringen av yrkesfagene. I dette prosjektet snakker vi om sunn, ressurssterk norsk ungdom som vi gjerne vil beholde kompetansen til i landet vårt, sier Eli Saastad i Tønsberg næringsforening.

Artikkeltags