Plantasjen Source sender millioner av planter til hele Norge

- God logistikk sikrer alltid forbrukerne friske planter, sier daglig leder Julie Titlestad i Plantasjen Source

- God logistikk sikrer alltid forbrukerne friske planter, sier daglig leder Julie Titlestad i Plantasjen Source Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I uken før 17. mai ble mer enn to millioner planter distribuert på 130 store biler til de 65 Plantasjen-butikkene i Norge. Plantene ble sendt fra et stort, ganske anonymt bygg i Ringdalskogen utenfor Larvik.

DEL

Plantasjen Source i Ringdalskogen er Norges mest moderne logistikksenter for planter. Sagt med litt andre ord er senteret den store plantekjedens egen grossistvirksomhet, et innkjøps- og distribusjonssenter som dekker landet fra Tromsø i nord til Haugesund og Stavanger i sør.

Ny rekord før 17. mai

Mai er årets absolutt travleste måned. Og i uken før 17. mai i år, tror daglig leder Julie Titlestad senteret satte rekord i antallet distribuerte planter.

Senteret har vært i drift siden 1. januar 2013, har 9000 kvadratmeter gulvflate, omsetter for 250 millioner kroner i året og betjenes av så lite som tre ansatte. Men i bygget finnes også to viktige underleverandører, Grønn Logistikk og Alex Andersen Transport, som utfører den praktiske jobben for Plantasjen Source.

LES OGSÅ: Supertall for kundetellere

– Mitt arbeid starter hos gartnerne, planteprodusentene våre, rundt om i hele Norge. Jeg er ganske ofte ute hos dem for å bygge gode relasjoner, men også for å sjekke kvalitet, og diskutere mulige nye produkter, forteller Julie Titlestad til vestviken24.no.

Når hun bestiller varer fra en leverandør, gjør hun det for ett år av gangen.

Jobber med 2017-sortimentet

– Akkurat nå jobber jeg med Plantasjen-sortimentet for 2017. Hva ønsker vi av produkter neste år, hvilke priser kan vi forvente og hvilken kvalitet?

Et hav av planter hos Plantasjen Source i Larvik.

Et hav av planter hos Plantasjen Source i Larvik. Foto:

Når en produsent har en plantetype ferdig, legges den ut for bestilling online på Plantasjens interne webshop. Så bestiller hver enkelt butikkgartner det antall planter han eller hun forventer å selge i sitt område.

– Online kan også produsentene hele tiden følge med på hvor stor etterspørselen er etter deres planter.

LES OGSÅ: Satser på stauder

Når de forskjellige butikkgartnerne har lagt inn hvor mange eksemplarer de ønsker av en plantesort, og når de ønsker dem levert, plasserer Plantasjen Source en bulk-bestilling hos leverandøren.

Høyt tempo

Og fra da av går ting kjapt unna:

– Leverandøren pakker plantene i spesialbygde containere og bringer dem til oss i Larvik. Her pakker Grønn Logistikk plantene om slik at hver butikk får det riktige antallet. Deretter kjører Alex Andersens sjåfører plantene ut til butikkene, forteller Titlestad.

– Det ganske unike ved vårt senter er at vi ikke har planter lagret hos oss. Det betyr at forbrukerne er sikret ferske varer fra gartnerne. Hvis en butikk på Østlandet bestiller en vare klokken 10 på mandag, har de varen i butikken tirsdag klokken 12.

Det tar riktignok lengre tid å få varer til butikken i Tromsø, ca. tre dager. Men det er innenfor. Plantene er fortsatt friske.

– På grunn av den gode logistikken vet butikkene alltid når de vil motta varer. Butikkene på Østlandet mottok varer fem dager i uken før 17. mai, forteller Julie Titlestad.

Ideell plassering

Det er ikke tilfeldig at logistikksenteret er plassert i Larvik.

Raimundas Gudaitis pakker Plantasjen-planter for Grønn Logistikk

Raimundas Gudaitis pakker Plantasjen-planter for Grønn Logistikk Foto:

LES OGSÅ: Luker til lutter glede

– Herfra vil de fleste butikkene på Østlandet få varer på rundt to timer.

Dessuten er det kort vei fra ferjekaia til Color Line for de plantene Plantasjen kjøper fra Danmark. Det finnes også selvstendige Plantasjen Source-enheter i Holland og Tyskland for planter som ikke produseres i Norge eller Danmark. Disse distribueres også fra anlegget i Ringdalskogen. Roser og noen andre snittblomster, fra for eksempel Afrika, kommer også til Larvik for samtransport med norske og danske varer.

Full kontroll

Gjennom Plantasjen Source går plantene raskt og effektivt fra gartner og ut til butikk.

- Vi jobber effektivt og moderne. Vi har droppet grossistleddet, og gjør hele jobben selv. Dette innebærer at vi sitter tett på hele prosessen fra frø til flotte salgbare planter i Plantasjens butikker.

- Vi sitter tett på hele prosessen fra frø til flotte salgbare planter, sier Julie Titlestad.

- Vi sitter tett på hele prosessen fra frø til flotte salgbare planter, sier Julie Titlestad. Foto:

Det er en veldig morsom måte å jobbe på, sier Titlestad.

- Opp gjennom årene har vi skaffe oss gode leverandører som vi samarbeider nært med. Og produsentene er spesialister med unik kunnskap om sine respektive produkter. For eksempel har vi en stor leverandør i Østfold som nesten bare leverer viola. Og en i Grimstad som nesten bare leverer margeritter. Dermed er kundene til enhver er tid sikret friske kvalitetsplanter i alle Plantasjen-butikkene over hele landet, sier daglig leder Jule Titlestad til vestviken24.no.

Artikkeltags