Lytt til de stille

ETTERLYSER BREDDE: Administrerende direktør i Cut-e, Espen Skorstad, mener arbeidslivet går glipp av store ressurser ved å overse de mer introverte.

ETTERLYSER BREDDE: Administrerende direktør i Cut-e, Espen Skorstad, mener arbeidslivet går glipp av store ressurser ved å overse de mer introverte. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er de utadvendte som oftest blir tildelt de feteste jobbene. Men fagfolk mener det ikke nødvendigvis er så lurt.

DEL

Søker man gjennom stillingsannonsene på Finn, vil man se mange stillingsbeskrivelser som har “utadvendt" som kvalifikasjon.

“Vi søker blide og utadvendte ansatte", er en gjenganger. Ideen om at jo mer utadvendt man er, desto bedre skikket er man til å kommunisere, samarbeide eller lede, har festet seg som en slags selvfølgelighet innen deler av arbeidslivet.

– En nokså høy andel, rundt 10 prosent, av stillingsannonsene har “utadvendt" som et krav til søkeren. Det er rimelig å anta at en god del flere ønsker denne egenskapen hos søkere uten å bruke akkurat det ordet i annonsen. Til sammenligning, når jeg har søkt på “intelligent", dukker det opp kun to-tre treff blant flere tusen annonser totalt. Det interessante er at intelligens i de aller fleste tilfeller er en betraktelig bedre indikator på noens evne til å utføre en jobb enn det man kaller utadvendthet, sier psykolog Rolf Lindgren.

Han legger til at undersøkelser viser at planmessighet/kontroll er den personlighetsfaktoren som best indikerer evnen til å “levere varene".

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

KOMPENSERER: USAs utenriksminister og presidentkandidat Hillary Clinton er introvert, men er flink til å kompensere. Her i Tromsø i 2012.

KOMPENSERER: USAs utenriksminister og presidentkandidat Hillary Clinton er introvert, men er flink til å kompensere. Her i Tromsø i 2012. Foto:

Mange store introverte

I sin bok “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking" (2012) tar forfatteren Susan Cain et oppgjør med samfunnets dyrking av ekstroverte egenskaper.

Hun hevder at de som befinner seg på den mer introverte siden av skalaen, er vel så egnet til å utføre nøkkelroller, mens våre arbeidsplasser og skoler nå nærmest blir designet for å premiere ekstrovert atferd. Introvertenes kunnskap og klokhet forsvinner i støyen de utadvendte skaper.

GENIFORKLART: Apples formidable suksess ville ikke vært mulig uten introverten Steve Jobs.

GENIFORKLART: Apples formidable suksess ville ikke vært mulig uten introverten Steve Jobs. Foto:

Dette er verken bra rent medmenneskelig sett eller for bedriftens bunnlinje, mener hun.

Hva ville Apple vært uten Steve Jobs? spør hun i boka. Vi ville neppe hatt iPhone, da Jobs' sans for detaljer, design og brukervennlighet var selve forutsetningen for Apples forretningssuksess.

Konkurrenten Microsoft er også vanskelig å forestille seg uten introverten Bill Gates i førersetet. Cain lister opp størrelser som Albert Einstein, Martin Luther King og JK Rowling fra de introvertes VIP-liste.

LES OGSÅ: Laget «Hakkespettbok» i godt lederskap

VELGJØRER: Bill Gates' startet Microsoft og ble en av verdens rikeste menn. Nå er introverten, her sammen med Jens Stoltenberg i 2013,  mest opptatt av internasjonal helse og bistand.

VELGJØRER: Bill Gates' startet Microsoft og ble en av verdens rikeste menn. Nå er introverten, her sammen med Jens Stoltenberg i 2013, mest opptatt av internasjonal helse og bistand. Foto:

Velger de man liker

Administrerende direktør i Cut-e, Espen Skorstad, er daglig i kontakt med nettopp slike problemstillinger. Firmaet utformer blant annet arbeidspsykologiske tester til bruk ved ansettelser.

ENDRET SAMFUNNET: Martin Luther King ledet borgerrettskampen i USA på 1960-tallet og fikk Nobels Fredspris, selv om han var introvert.

ENDRET SAMFUNNET: Martin Luther King ledet borgerrettskampen i USA på 1960-tallet og fikk Nobels Fredspris, selv om han var introvert. Foto:

– Det er et kjent fenomen at ekstroverte ofte kommer bedre ut av jobbintervjuer enn introverte. Intervjuet er jo egentlig en sosial arena, der mye handler om å bli likt av den andre – ikke helt ulikt dating.

HOLLYWOOD-STJERNE: Introverten Meryl Streep er en av verdens mest suksessrike og bejublede skuespillere.

HOLLYWOOD-STJERNE: Introverten Meryl Streep er en av verdens mest suksessrike og bejublede skuespillere. Foto:

– Tradisjonelle jobbintervjuer er sånn sett skreddersydd for ekstroverte, da de blomstrer ved muligheten til å møte et nytt menneske og i tillegg få anledning til å snakke om egne prestasjoner. Introverte blir ofte litt brydd dersom de skal skryte av egne prestasjoner og trekke fram sine "tre beste egenskaper", sier Espen Skorstad, som mener arbeidsgivere må bli flinkere til å nøye definere hva som kreves i en gitt stilling.

Han tror det på en del arbeidsplasser eksisterer en for snever forestilling om hva som er et godt arbeidsmiljø.

Bedrifter kan gå glipp av store ressurser fordi betydningen av personlighetsmessig variasjon havner i skyggen av sosiale forventninger på de ekstrovertes premisser.

– Det som er viktigst på en arbeidsplass, er at folk gjør en god jobb. Arbeidsmiljøet er ikke uvesentlig, men et godt arbeidsmiljø handler også om å se verdien i et bredt spekter av personlighetstrekk, mener han.

LES OGSÅ: – Det kreves en ny type ledere

Minst like effektive

Det er ikke dermed sagt at de mer introverte er like godt egnet til enhver arbeidsoppgave som de ekstroverte har en tendens til å få.

– Men det er for eksempel gjort studier som viser at introverte ledere kan være vel så effektive som mer ekstroverte, fordi de ofte er flinkere til å lytte til sine medarbeidere. I tillegg tar de mindre plass selv, slik at andre enklere slipper til med sine ideer, sier Skorstad.

Samtidig tror han mange introverte vil ha nytte av å utvikle metoder for å kompensere for manglende ekstroversjon. Han bruker sin egen lederrolle som eksempel:

– Jeg befinner meg omtrent midt på introversjon-/ekstroversjonsskalaen. Hvis jeg på en arbeidsreise med kollegaer sitter i møter hele dagen, og vi deretter skal på en arbeidsmiddag om kvelden, trenger jeg litt tid for meg selv imellom.

– Mer ekstroverte vil kanskje foreslå felles museums- eller handletur, og mitt ønske om alenetid kan fort misforstås. Erfaringsmessig har mitt behov for å være alene blitt feiltolket dit hen at jeg ikke liker de andre, og følgelig ikke vil tilbringe tid med dem. Det er ikke sant, så jeg er derfor tydelig på hvorfor jeg takker nei til den type invitasjoner, forklarer Skorstad.

Personlighetstrekk

Innen psykologi blir ekstroversjon (utadvendthet) regnet som et av de fem store personlighetstrekkene.

  • Ekstroversjon: Tendens til å være “sosialt anlagt" og å oppsøke/skape muligheter for følelsesmessig stimulerende aktiviteter.
  • Åpenhet for erfaring/opplevelser: Tilbøyelighet til fantasi, å søke nye opplevelser, å ha et liberalt syn på livet.
  • Omgjengelig / medmenneskelig: Tilbøyelighet til å ville glede og hjelpe andre, man er menneskelig anlagt og empatisk av natur.
  • Planmessighet / samvittighetsfull: Beskriver tendens til å være målorientert, pliktoppfyllende, grundig og gjennomtenkt.
  • Følelsesmessig stabilitet / nevrotisisme: Beskriver tendens til å tåle stress og usikkerhet uten sterk bekymring og engstelse.
     

(Kilder: “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking", Tidsskrift for Norsk Psykologforening, BI Business Review)

Artikkeltags