Gå til sidens hovedinnhold

Milliongave fra Jotun sikrer ny Røde Kors-båt

Artikkelen er over 4 år gammel

2,5 millioner fra Jotun utløste igjen en bølge av gaver fra selskapets eiere. Etter to og et halvt års innsamling kan Røde Kors nå bestille ny ambulansebåt til syv millioner.

– I perioder har vi vurdert å gi opp. At vi nå kan bestille ny båt er fantastisk, sier Kjell Atle Kjønnø, ansvarlig for båttjenesten og nestleder i Sandefjord Røde Kors.

Våren 2014 gikk den forrige ambulansebåten i Sandefjord, en Nord Star 24 Patrol, ut av drift da motorinstallasjonen havarerte.

Siden har Kjønnø og de andre frivillige i båttjenesten samlet inn penger for å få kjøpt en ny båt.

Sesongene 2014, 2015 og 2016 har vært gjennomført med innleide båter, som på langt nær oppfyller ønskene til standard og anvendelse. Nåværende leieavtale av en 24 fots aluminiumsbåt er forlenget frem til juli 2017.

LES FLERE SAKER FRA VESTVKEN24.NO

Toppfart 38 knop

På sensommeren i 2017 skal den nye ambulansebåten på 40 fot leveres fra verftet på Aukra, en alumuminiumsbåt av typen Flying Fish 40x, med to ganger 435 hester Volvo Penta og vannjet. Toppfarten er på 38 knop. Båten får navnet "Jotun".

– Planen var først å samle inn en million kroner, men etterhvert som vi har jobbet med prosjektet har det vokst. Skal vi få båten godkjent av Sjøfartsdirektoratet til vår bruk, må den være såpass kraftig, forteller Kjell Atle Kjønnø.

Ett av de sentrale målene med båten er å få pasienter på båre under tak. Dessuten står og faller finansiering av driften på tildeling av oppdrag fra Tjøme Radio og Hovedredningssentralen. Disse oppdragene får nemlig Røde Kors betalt for av staten.

LES OGSÅ: Rekordtall igjen, men veksten avtar for Jotun

– Kommer mange til gode

Det var først i høst at Kjønnø, båtfører-kollega Eivind Sletthaug og de andre frivillige i Sandefjord Røde Kors oppsøkte Jotun.

– Som selskap ønsker vi å bidra til positive tiltak i lokalsamfunnet, forteller Odd Gleditsch d.y., som er styreleder i malingsgiganten.

Gleditsch-familien har også tidligere gitt penger til innsamlingen, men i høst fikk Gleditsch Jotun-styret med på å bevilge 2,5 millioner kroner til ny ambulansebåt.

I kjølvannet av Jotuns donasjon har det kommet nye betydelige bidrag fra Gleditsch-familien og andre i sfæren rundt Jotun-eierne. Store beløp er også gitt fra en rekke lokale fimaer, Sandefjord kommune, Anders Jahres Humanitære Stiftelse, Uni Stiftelsen, sommershowet Wenches Bingo med flere.

Nå står loggen på 6.586.000. Med en personlig garanti på det øvrige beløpet fra Odd Gleditsch d.y. som økonomisk sikkerhet, har Sandefjord Røde Kors bestilt båt.

Men det er altså fortsatt mulig å gi penger, enten direkte til bankkonto 1503.49.81199 eller med Vipps til 10749.

– En skikkelig beredskap kommer alle i Sandefjord til gode, alle som er på sjøen eller bruker strender og svaberg. Det inkluderer også Jotuns anstte, sier styrelederen i det Sandefjord-baserte selskapet.

LES OGSÅ: Jotun klatrer blant landets største

Utvider beredskapen

En konsekvens av ny båt er at Røde Kors nå utvider beredskapen. Hittil har ambulansebåten vært bemannet på døgnbasis i sommermånedene, og hatt 30 minutters beredskap på hverdagene i juni, juli og august.

– Hittil har vi vært rundt 20 personer som har bemannet båten. Målet med ny båt er beredskap året rundt, og da trenger vi flere folk, forteller Eivind Sletthaug.

Ambulansebåten har normalt et mannskap på tre personer, en båtfører, en matros og en førstehjelper. Det stilles høye kompetansekrav til mannskapene.

– Vi trenger påfyll i alle tre funksjonene, forteller Sletthaug.

Røde Kors-båten "Jotun" får som den nåværnede innleide båten fast plass på Thorøya. Sjøområdet den skal dekke strekker seg i hovedsak fra Tjøme til Stavern.

– Tjøme Røde Kors har sin egen båt liggende i Vrengen. Mot sydvest er vi et viktig supplement til redningsskøyta i Stavern. Den dekker et stort område, og kan plutselig være på oppdrag i Kragerø, forteller Kjell Atle Kjønnø.

Kommentarer til denne saken