Mentaliteten et større hinder enn teknologien

UTSTILLING: Kåre Johansen hos Brødrene Dahl i utstillingsrommet der de ulike komponentene i plusshuset vises fram.

UTSTILLING: Kåre Johansen hos Brødrene Dahl i utstillingsrommet der de ulike komponentene i plusshuset vises fram. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Teknologien er på plass, men mentale barrierer står i veien for å gjøre byggebransjen grønnere.

DEL

VESTFOLD: Grønn Byggallianse, et nettverk av utbyggere som jobber for grønn utbygging, ønsker blant annet å sette fokus på strukturelle, juridiske, økonomiske og mentale barrierer for å fremme miljøriktige kvalitetsbygg.

I følge rådgiver Erik Hammer er det de mentale barrierene som gir den største utfordringen for tiden.

- Etterspørselen er ikke der hos leietakerne. De større firmaene etterspør det, men for de mindre er det beliggenheten som teller, sier Hammer.

Han deltok da Vestfold fylkeskommune samlet aktører fra byggebransjen til fagtreff om bevisst energibruk i bygg tidligere i år.

Samtidig mener Hammer at mentaliteten er i ferd med å snu, og at interessen blir større og større:

- Det skjer helt klart noe.

LES OGSÅ: - Klimatrusselen vil endre næringslivet totalt

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

 

Lager egen energi

På industriområdet Ringdalskogen i Larvik kommune har Brødrene Dahl og Optimera, i samarbeid med forskningssenteret ZEB (The Research Center on Zero Emission Buildings) hos Sintef reist et plussbygg for å vise fram løsninger som kan være med på å redusere Norges miljøfotavtrykk.

Ambisjonen har vært å bygge et bygg som produserer mer energi enn det forbruker i byggets levetid, blant annet ved hjelp av solcellepaneler som dekker nesten hele taket på det 200 kvadratmeter store huset.

Arkitektbyrået Snøhetta har tegnet huset, som også betegnes som et Multikomfort-hus, og har lagt vekt på at dette skal være et hjem for fremtiden.

Huset og Snøhetta, er nominert til EUs pris for moderne arkitektur, «Mies van der Rohe Award» som deles ut hvert andre år.

Brødrene Dahl eies av det franske konsernet Saint-Gobain.

LES OGSÅ: Kartlegger utslipp

LES OGSÅ: ISO Miljø-anlegget får ny eier

Mulig med dagens løsninger

For å gi aktører i bransjen en mulighet til å se nærmere på hvordan og med hva huset er konstruert, har de laget et eget fremvisningsrom hvor det er mulig å se på detaljer og gå igjennom huset del for del.

- Kompetansebygging for ansatte og kunder er en viktig del av satsingen vi nå gjør sammen med Optimera. Vi tilrettelegger for at ansatte, rørleggere, entreprenører, boligprodusenter, byggmestre og andre håndverkerbedrifter kan levere løsningene over hele landet, sier ingeniør Kåre Johansen i Brødrene dahl.

- Vi ønsker å vise at det er mulig å bygge fremtidens hus i dag, med dagens teknologi. Multikomfort-huset er bygget med løsninger som er utviklet og tilgjengelig, men som overgår de standarder og krav som er gjeldene i henhold til dagens forskrifter, sier Johansen.

- Vi ønsker dessuten vise at energieffektivitet ikke nødvendigvis medfører triste bygninger med frimerkestore vinduer.

I fremtiden skal det også være mulig for privatpersoner som ønsker inspirasjon til egne bygg å komme på besøk.

- Foreløpig har vi ikke kapasitet. Vi har hatt over 1300 personer her på kurs og omvisning siden huset sto ferdig i september i fjor, forteller ingeniør Kåre Johansen hos Brødrene Dahl.

LES OGSÅ: Satser på vann

Kan overføres til forretningsbygg

Huset har en beregnet levetid på 60 år, og CO2-utslipp for bygget er beregnet i hver prosess for bygget, fra produksjon av materialer, transport og byggeprosess, til bruk i hele byggets levetid.

Selv om huset er bygd som et privathus er det flere av elementene som kan overføres til forretningsbygg.

- Det er flere nå som bygger med solceller for å produsere strøm og solfangere til å produsere varme og tappevann, forteller Johansen.

Selv har Brødrene Dahl blant annet tatt i bruk solfangere og varmepumper på bygget de holder til i, som ligger rett ved Multikomforthuset. Beliggenheten gjør det også mulig å ta i bruk overskuddsstrømmen huset produserer i forretningslokalene til Brødrene Dahl.

Grønne leieavtaler

Grønn byggallianse ønsker å utvikle grønne leieavtaler mellom utleier og leietaker.

- Det er en leieavtale som gir mulighet til å gjøre miljøtiltak. Vi har utviklet en avtale på dette allerede, men vi holder på å revidere den nå, sier Hammer.

Avtalen skal sørge for miljøfokus fra begge parter, samtidig som den skal legge til rette for kostnadsdeling av tiltak.

En annen av aktørene på fagsamlingen i regi av fylkeskommunen var Bård Sverre Solem fra Eggen Arkitekter as fra Trondheim.

Under sitt innlegg pekte han blant annet på tre faser i byggingen der det er mulig å redusere utslippene av CO2 kraftig: Under transporten, energibruk i bygget og materialbruk.

-Ved å fokusere på dette blir kriteriene for byggeprosessen lagt tidlig i fasen, forteller Bård Sverre Solem fra arkitektfirmaet.

Artikkeltags