Nå skal Hydro satse mer på miljøet - med blåskjell

MØTTES TIL NABOPRAT: Fra venstre: Gunn-Brit Kjærsdalen og Birgit Vildalen møtte Victoria Leivstad, Raymond Helenius og Morten Halleråker i Hydro.

MØTTES TIL NABOPRAT: Fra venstre: Gunn-Brit Kjærsdalen og Birgit Vildalen møtte Victoria Leivstad, Raymond Helenius og Morten Halleråker i Hydro. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hydro vil sette i gang tiltak for å pusse sin miljøprofil i Holmestrand. De skal blant annet sette ut blåskjell for å teste vannkvaliteten i fjorden.

DEL

Holmestrand: Torsdag arrangerte Hydro i Holmestrand åpent møte for naboer av bedriften. Kun to personer hadde møtt fram til møtet, noe som kan tolkes som at de fleste naboer ikke har noe å klage på overfor Hydro. Det kom dessuten mest godlyder fra Birgit Vildalen i Dunkebekk Vel og nabo Gunn-Brit Kjærsdalen.

– Hydro skal oppføre seg skikkelig som nabo, innleder nyansatt Hydro-sjef Morten Halleråker.

Han vil at naboer av bedriften som har noe å klage over, tar direkte kontakt med bedriften. De frammøtte fikk telefonnumrene til nøkkelpersonell med miljøansvar i bedriften.

– Gi beskjed med en gang dere kjenner eller opplever noe uønsket. Registrer tidspunktet! Dermed kan vi få mulighet til å etterspore hva problemet skyldes, sier fungerende støperisjef Raymond Helenius.

LES OGSÅ: Tar giftstoffer ut av kretsløpet vårt

LES OGSÅ: Leter lokalt etter grønne løsninger

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

 

Karbon-kutt

Miljøleder Victoria Leivstad kunne opplyse om en miljøsatsing fra Hydro i Holmestrands side. Fra før er det satt inn tiltak for å stanse luktutslipp fra Støperiet, noe som skal ha ført til bedringer for naboer av avdelingen under fjellet. Men også naboer av lakkavdelingen på fjellet skal ha opplevd bedring.

– Vi vil ha andelen resirkulert aluminium opp mot 20 prosent. Nå ligger vi på cirka 16 prosent. En slik økning vil også redusere vårt utslipp av karbondioksid, som nå er på drøyt 28.000 tonn per år, opplyste Leivstad.

Kjærsdalen roste Hydro for å ha fått ned synlige røykutslipp til omgivelsene i byen.

LES OGSÅ: - Det foregår et stemningsskifte i næringslivet

LES OGSÅ: Kampen om det grønne skiftet

Blåskjell

Hydro har planer om å bli såkalt karbon-nøytrale innen 2020. Det vil si null utslipp for konsernet sett under ett.

– Vi vil søke om å få penger til tiltak for å få ned gassutslipp. Vi vet ennå ikke om vi vil få penger, sa Halleråker.

De oppmøtte fikk videre høre at Hydro skal kartlegge vannkvaliteten i fjorden omkring fabrikken.

– Vi har utslipp av bly, en miljøgift som hoper seg opp i næringskjeden. I fjor slapp vi ut 5,4 kilo, som var en halvering i forhold til 2012. I samarbeid med NIVA skal vi sette ut blåskjell for å sjekke utslipp av bly og kadmium. Det skjer allerede i sommer, sier Leivstad.

LES OGSÅ: – Sist var det viktigere med økt forbruk enn miljø

Treplanting?

Birgit Vildalen tok opp den dårlige vannkvaliteten som er påvist i Hagemann i sommer. Hun tror ikke Hydro er å klandre for dette, men har i stedet en mistanke til det kommunale renseanlegget.

– Brakkene som Jernbaneverket har satt opp er en annen mulig kilde, sa Kjærsdalen. Hun ønsker at Hydro blir med på å plante trær langs gangstien rundt fabrikkanlegget i byen, slik at gangstien blir enda mer idyllisk.

Halleråker viste til at området er kommunalt eid, og at Hydro betaler eiendomsskatt til kommunen. Han sa seg derimot villig til å stille opp i en dugnad for å plante trær i området.

Artikkeltags