Nå starter en av norgeshistoriens største ryddeaksjoner

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Snart går startskuddet for en av norgeshistoriens største ryddeaksjoner. Resultatet av 60 år med forurensning skal graves opp og kjøres bort.

DEL

Etter flere år med planlegging og grunnundersøkelser går Esso Norge AS nå i gang med å rydde opp i syrebekdeponiene på Vallø utenfor Tønsberg. Cirka 30.000 tonn syrebek og blekejord skal fjernes.

Syrebek er et svovelholdig, tjærelignende avfallsprodukt fra smøreoljeproduksjon. Syrebek er giftig og inneholder blant annet polyaromatiske hydrokarboner (PAH). Flere av disse stoffene kan være kreftfremkallende.

Blekejord (Fullerjord) er mineralprodukt som ble benyttet til å rense smøreolje.

Deponiene inneholder cirka 5.000 tonn blekejord og 25.000 tonn syrebek.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

470 millioner kroner

Det er Veidekke Entreprenør AS og det belgiske selskapet Deme Environmental Contractors (DEC) som i et arbeidsfellesskap skal gjøre jobben for Esso Norge. Jobben har en verdi på 470 millioner kroner. DEC er spesialist på håndtering av slikt avfall.

– Utfordringen for oss er blant annet størrelsen på deponiene, sier kommunikasjonssjef Helge Diseth i Veidekke.

LES OGSÅ: Nå skal Hydro satse mer på miljøet - med blåskjell

80.000 tonn

Deponiene er på cirka 120 mål. Totalt skal 200.000 kubikkmeter masse graves opp på området øst på Vallø. Det tilsvarer 1.500 til 2.000 lastebillass.

Det omfatter blekejord, syrebek og forurensede jordmasser. Målet er at masser som ikke skal deponeres, skal renses og legges tilbake på Vallø.

Det ligger også et større syrebekdeponi ute i sjøen nordøst for Vallø. Dette deponiet strekker seg over 200 meter ut i sjøen. Det skal bli liggende inntil videre. Deponeringen av syrebek foregikk fram til 1964 da man la om smøreoljeproduksjonen.

Prosjektleder, Lars Sevald Skaare i Veidekke sier at det ennå ikke er avgjort hvor massene med syrebek og blekejord skal deponeres etter at de er fjernet fra Vallø.

– Vi har flere muligheter i Norge og i utlandet, sier han.

Det blir mye aktivitet ute på Vallø og langs Valløveien i tidsrommet fram til 2019 da man regner med å være ferdig.

– Vi vil til enhver tid ha mellom 20 og 40 personer i arbeid på Vallø, sier Skaare.

LES OGSÅ: Leter lokalt etter grønne løsninger

Informasjonsmøte

Torsdag inviterer Esso Norge til nabomøte i båtforeningens klubbhus i Vallø småbåthavn.

– Det blir en del trafikk på veiene. Naboene vil både se og høre aktiviteter ute på Vallø. Dette ønsker vi å informere om, sier assisterende informasjonsdirektør Eirik Hauge i Esso Norge.

Leder i Vallø velforening, Richard Skog er tilfreds med at arbeidet med å rydde deponiene endelig kommer i gang, men har likevel noen bekymringer.

– Vi er bekymret for stor trafikk, fart og støy fra trafikken ikke bare her ute, men også langs hele Valløveien, sier han.

 Det anslås at det blir størst trafikk i sommerhalvåret 2016 med opptil 57 lastebiler pr. dag i den mest trafikkerte måneden. Lastebilene på opptil 50 tonn vil kjøre den sterkt trafikkerte Valløveien til og fra Vallø.

LES OGSÅ: Lokker med sjøutsikt og besteforeldre

Artikkeltags