Slik har tettstedet fått over 1000 arbeidsplasser

Til venstre flyfoto fra Revetal, antakeligvis fra 1950-tallet. De neste tiårene var det blant annet halmbruksnæring, potetkokeri, smie og bensinstasjon på tettstedet. Men det var først etter at Arve Gran matsenter kom i 1973 at utviklingen skjøt fart, og siden har pilen pekt én vei.

Til venstre flyfoto fra Revetal, antakeligvis fra 1950-tallet. De neste tiårene var det blant annet halmbruksnæring, potetkokeri, smie og bensinstasjon på tettstedet. Men det var først etter at Arve Gran matsenter kom i 1973 at utviklingen skjøt fart, og siden har pilen pekt én vei. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Næringsutviklingen på Revetal har skutt fart de siste årene. Og det kommer ikke til å stoppe her.

DEL

Fredag feiret regnskapskontoret Atenti offisielt innvielse av totalrenoverte lokaler i Industriveien 3. Bygget var et av de aller første næringsbyggene på Revetal da det ble innviet i 1982, og siden den gangen har det skjedd mye i tettstedet midt i Vestfold.

– Jeg har hørt rundt og anslår at det er rundt 650 private arbeidsplasser. Bare på Meny er det 100 ansatte. Så det har blitt en stor arbeidsplass, sier Thomas Langedrag, partner hos Atenti.

Kommunen opplyser at det også finnes drøyt 400 offentlige faste stillinger, primært på kommunehuset, ungdomsskolen og helsehuset. Legger man sammen tallene, gjør det at over tusen mennesker har sin arbeidsplass på Revetal.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Lang næringshistorie

Næringslivet på Revetal har historie langt tilbake i tid. Et flyfoto fra 1950-tallet viser at allerede da lå det blant annet potetkokeri, bensinstasjon og smie der.

Det er flere ting som kan ses på som de viktigste faktorene til hvordan stedet har blitt det stedet det har blitt i dag. I 1966 ble man enige om en felles ungdomsskole for Ramnes og Våle kommuner, noe som kanskje var første skritt mot å få Revetal til å bli et naturlig sentrum.

I 1973 ble matsenteret Arve Gran etablert der det ligger i dag, nå kjent som en av Norges beste Meny-butikker. Gran-familien har landhandlerirøtter over hundre år tilbake i tid på Revetal. Familien står generelt bak mye av det som har skjedd på Revetal, både på eiendomssiden og som drivere. Men det var først etter sammenslåingen av kommunene i 2002 at man virkelig fikk fart på næringsutviklingen på stedet.

Svein Olsen har vært involvert i mange av utbyggingsprosjektene de siste 35 årene. Han er huseier i Industriveien 3 gjennom selskapet Revetalgata Eiendom AS, hvor Gran-familien også har eierandeler. Han var også med på å bygge eiendommen på starten av 1980-tallet, da han som leder av Vålebygg bygget eiendommen til egen bedrift og utleie. Cederroth flyttet også inn, og holdt seg der inntil nylig.

– Da jeg kom inn hadde Sjur og Arve Gran bygget matbutikken som ble en del av FK-kjeden, pluss utleiebygget de hadde ved siden av. Ellers var det ikke noe annet, sier Olsen.

Huseier Svein Olsen overrakte en gave til Atenti som tydelig viser utviklingen på Revetal siden 1940-tallet.

Huseier Svein Olsen overrakte en gave til Atenti som tydelig viser utviklingen på Revetal siden 1940-tallet. Foto:

Skjøt fart etter kommunesammenslåingen

For Revetal er ikke bare en stor matbutikk. Re-torvet, hvor Meny Revetal holder til, har vært gjennom rundt åtte byggetrinn siden 1973, og har i dag nesten 30 butikker fordelt på 9000 kvadratmeter.

Rundt ligger blant annet flere elektrikere, rørleggere, regnskapskontorer, fysioterapeuter, bilverksted og treningssenter. Nortura Eggprodukter har rundt 40 ansatte. I tillegg har Revetal blitt et regionalt tilhengersenter med tre ulike forhandlere.

– Det har vært en enorm utvikling, særlig etter kommunesammenslåingen. Da ble dette sentrum og rådhuset ble bygget her. Men det hadde begynt å bli et sentrum før det også, sier Olsen.

– Hvorfor er Revetal et attraktivt sted å drive næring?

– Det ligger midt i Vestfold, med gode veier både øst/vest og sør/nord. Gratis parkering er også viktig både for handelsnæringen og oss som driver utleie på andre ting. Ellers har det vært offensive utviklere. Jeg vet ikke om det er bygg som skaper aktivitet eller aktivitet som skaper bygg, men det er nok en kombinasjon.

Heidi Gunhildstad Næss (t.v.) og Unn Kjærran er partnere i Atenti, som har flyttet inn i totalrenoverte lokaler.

Heidi Gunhildstad Næss (t.v.) og Unn Kjærran er partnere i Atenti, som har flyttet inn i totalrenoverte lokaler. Foto:

Trengte mer plass

Re-firmaet Atenti har holdt til på Revetal siden 2009, men bedriften har røtter til år 2000, da de het Aktiva Økonomikompetanse. De har avdeling også i Skien, men de 14 ansatte på Revetal trengte mer plass.

– Det var helt fullt der vi var, og her har vi ekspansjonsmuligheter. Vi kom inn på tanken om å finne et nytt bygg. Vi var ute etter noe som passet bedre for oss, sier Unn Kjærran, partner i Atenti.

– Dette er tidsriktige lokaler og gjenspeiler profesjonalitet. Kundene skal føle at det er ordentlig når de kommer hit.

Ordfører Thorvald Hillestad var på plass under åpningen. I de nye lokalene har de muligheten til å utvide til rundt 20 ansatte. På sikt er målet å gradvis vokse.

– Det har vært litt rolig noen år, men vi har hatt jevn vekst siden oppstarten, sier partner Heidi Gunhildstad Næss.

Til venstre Revetal i 1991, like etter en utbygging av matbutikken. I 2004 (til høyre) hadde det nye rådhuset akkurat blitt satt opp.

Til venstre Revetal i 1991, like etter en utbygging av matbutikken. I 2004 (til høyre) hadde det nye rådhuset akkurat blitt satt opp. Foto:

Fortsetter utviklingen

Utviklingen på Revetal ser ikke ut til å bremse opp enda heller. Til sommeren flytter for eksempel Rema 1000 inn i et splitter nytt bygg sør for Europris og Montér, og det skal også bygges et nytt parkeringshus. Det er bare to av flere prosjekter som er planlagt.

– Det stopper absolutt ikke nå. Det blir mer boligbygging og mer næringsutvikling, så det kommer ikke til å stoppe, sier Olsen.

Artikkeltags