Hos Bil-Service vasker vinduene seg selv

Mathis Haugaasen er klar for å spraye vindusfasaden hos Bil-Service selvvaskende.

Mathis Haugaasen er klar for å spraye vindusfasaden hos Bil-Service selvvaskende. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Er du lei av vinduspuss? Kanskje du skal vurdere å gjøre som Bil-Service i Tønsberg og skaffe deg selvvaskende vinduer?

DEL

Det kan spare deg for arbeid og miljøet for forurensning.

Bilservice i Tønsberg ligger tett inntil et av Norges mest trafikkerte veikryss, Mammutkrysset.

– Ja, det er en utfordring å holde det rent her, med søle og støv fra all trafikken utenfor, bekrefter markedssjef i Bil-Service, Petter Jørgensen.

LES OGSÅ: Investerer i miljøet

– Det er viktig at bygningen og området vårt tar seg pent ut. Hvis vi nå kan få et mye enklere vedlikehold, er det helt supert, sier markedssjefen.

Bryter ned Co₂ og NOX

Tidligere i denne uken var Mathis Haugaasen i enmannsfirmaet Vestfold Servicepartner AS travelt opptatt med å vaske bilforhandlerens enorme vindusflater. De må være helt rene før han sprayer på vidundermiddelet «Surfashield«, et nanoteknologisk produkt som bryter ned støv og skitt, Co₂ og NOX. Resultatet er at vinduene vasker, eller renser om du vil, seg selv.

Vestfold Servicepartner leverer tjenester som takfornying og vask og rens av tak, fasader, båter og biler.

– Det er første gang jeg prøver ut "Surfashield" i  så stor skala, forteller Haugaasen, som også forhandler produkter som egner seg på fasader av stein og betong.

- En ren vinn vinn-situasjon hvis vi både kan spare miljøet og spare penger, sier markedssjef i Bil-Service, Petter Jørgensen (t.h.), her sammen med Mathis Haugaasen.

- En ren vinn vinn-situasjon hvis vi både kan spare miljøet og spare penger, sier markedssjef i Bil-Service, Petter Jørgensen (t.h.), her sammen med Mathis Haugaasen. Foto:

– Etter at vinduene er vasket rene, sprayes stoffet ganske enkelt på vinduene. Når det har tørket, sitter det så godt at det må slipes bort mekanisk hvis man vil fjerne det. Og det skal vare i 15 til 20 år.

Når UV-strålene fra sola treffer de behandlede vindusflatene, får man det som kalles en fotokatalytisk effekt.

Skylles vekk

– Det betyr at bakterier og forurensning på en måte brennes om til nitrater. Når det deretter regner på vindusrutene, skylles nitratene bare vekk. Renseeffekten på en ca. 400 kvadratmeter stor vindusfasade som hos Bil-Service skal tilsvare ca. 15 fullvoksne trær, sier Mathis Haugaasen.

– Hva er kostnaden for en behandling som dette kontra ordinær vask av fasaden?'

LES OGSÅ: Vil gjøre Vestfold til grønt foregangsfylke: Leter lokalt etter grønne løsninger

– Det blir noe dyrere i utgangspunktet, men ikke i det lange løp, fordi vedlikeholdsbehovet reduseres i årevis framover, sier Mathis Haugaasen som ikke bare leverer vindus- og fasadebehandling til store næringsbygg.

– Nei, dette kan jeg gjøre også gjøre hos privatpersoner, borettslag og sameier.

Han tror denne typen  fasadebehandling kan gi firmaet et realt oppsving.

– Målet er at vi skal være tre til fem ansatte i løpet av tre til fem år.

– En vinn vinn-situasjon, sier markedssjefen i Bil-Service.

– Hvis vi kan være miljøvennlige samtidig som vi sparer penger på vedlikehold, er det jo helt fantastisk, sier Petter Jørgensen.

Artikkeltags