Elendige tall for XXL

MISFORNØYD: Tolle Grøterud er toppsjef i XXL. Foto: Halvor Ripegutu

MISFORNØYD: Tolle Grøterud er toppsjef i XXL. Foto: Halvor Ripegutu

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fjerde kvartal med julesalget pleier å være XXLs beste kvartal. Denne gangen gikk de på en kjempesmell.

DEL

(Nettavisen) Resultatet til sportskjempen falt fra 234 millioner kroner over kvartalets tre siste måneder til bare 44 millioner kroner.

Omsetningen var på 2,6 milliarder kroner, mot 2,5 milliarder i samme kvartal året før. Men disse tallene kan være misvisende ettersom de inkluderer nye butikker som kom til i 2018. Tar man vekk dem, har XXL en salgsnedgang på 4,1 prosent. I Norge er salgsnedgangen på hele 5,9 prosent.

LES OGSÅ: Jotun med nær uendret driftsresultat 2018: – Vi er ikke fornøyd, men det er ingen krise (+)

– Flau

Bruttomarginen, et viktig mål for lønnsomheten i selskaper, er ned i samtlige av XXLs fem markeder, de fire store nordiske landene og Østerrike. Det er ikke selskapets sjef fornøyd med.

– Jeg er flau over dette. Det er veldig svake tall, sier midlertidig konsernsjef Tolle Grøterud på selskapets kvartalspresentasjonen tirsdag.

Selskapet skriver at de dårlige resultatene var et resultat av svak gjennomføring fra selskapets side og tar dermed fullt ansvar selv.

– Vi gjør alt vi kan for å rette opp i feilene vi har gjort, sier Grøterud.

Black Friday-nedtur

Selskapet trekker spesielt fram Black Friday som en periode som gikk elendig for kjeden. Da solgte de rett og slett solgte varene sine altfor billig, samtidig som salget i forkant av denne perioden var svakt.

– Vi solgte varer med lav fortjeneste eller tap. Til sammen tapte vi 40 millioner kroner på perioden rundt Black Friday, sier Grøterud.

Lønnsomheten for helåret 2018 er også kraftig ned. Resultatet for året var på 236 millioner kroner, under halvparten av 2017, da de tjente 512 millioner kroner.

To sjefsavganger på to måneder

Også i hovedkontoret er det mye kaos for tiden. Mangeårig toppsjef Fredrik Steenbuch gikk av i oktober, mens han etterfølger Ulf Bjerknes bare varte et par uker før han trakk seg.

Tidligere IR-kontakt Tolle Grøterud har nå gått inn som toppsjef på midlertidig basis, mens hovedaksjonær Øivind Tidemandsen har gått inn som driftsdirektør.

Artikkeltags