Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

I disse dager rammes om lag én million nordmenn av pollenallergi, og hverdagen blir ikke enklere av at ledere og medarbeidere ikke viser hensyn.

Hver fjerde luftveisallergiker føler at arbeidsgiver tar lite eller svært lite hensyn til deres allergi, og en av fem føler det samme når det gjelder kollegaer.

Ledere og kollegaer scorer dermed lavest, mens familie og venner viser mer forståelse.

– Allergi kan ha stor påvirkning på arbeidshverdagen, spesielt hvis du ikke får riktig behandling. Mange allergikere opplever for eksempel at de blir trøtte og kraftløse på jobb, samtidig som det er vanskelig å konsentrere seg om arbeidsoppgavene sine.

Det sier Sverre Steinsvåg, avdelingsleder for øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

  • Les også:

Blant allergikerne som trosser allergisymptomer og går på jobb, bruker sju av ti reseptbelagte allergimedisiner. Det samme gjelder for dem som har seks eller flere sykedager som følge av allergi.

Steinsvåg mener det er viktig å gå til legen dersom pollenallergi påvirker jobbhverdagen.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Veldig ofte gir kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt. Det beste du som allergiker kan gjøre for å bedre arbeidshverdagen er derfor å gå til lege, sier Sverre Steinsvåg.

I fjor gikk mer enn 150.000 luftveisallergikere på jobb eller skole på dager der allergisymptomene tilsa at de burde vært hjemme, og dette gjorde de seks eller flere dager i løpet av året.

Undersøkelsen viser også at to av ti nordmenn med luftveisallergi tok seks eller flere sykedager som følge av allergi i fjor.

Tallene indikerer i verste fall at nordmenn tok rundt én million sykedager i fjor som følge av allergi. Ifølge Sintef koster én sykedag en norsk arbeidsgiver nesten tre tusen kroner i snitt, og det betyr at sykedager som følge av allergi kostet rundt 2,5 milliarder kroner i fjor. (ANB)

Tips til en mer allergivennlig arbeidsplass

  • Vær forsiktig med å lufte i pollensesongen. Sørg for å ha god solskjerming samt et godt vedlikeholdt ventilasjonssystem som regulerer temperaturen uten å slippe inn pollen fra bjørk, gress og andre trær og planter. God ventilasjon vil også hindre støv, røyk, midd, kjemikalier, pelsdyrallergener, parfyme, rengjøringsmidler og andre allergener fra å bli værende i rommet.
  • Hvis det er mulig, er det lurt å velge bort vegg-til-vegg-teppe på arbeidsplassen. Det er lett for at pollenstøv og andre allergener fester seg i teppet og dermed skaper utfordringer for allergikere.
  • Dersom arbeidsplassen dekoreres med planter, velg allergivennlige planter som for eksempel flittig lise, grønnrenner, palme-arter, fuksia-arter, gjøgler, husfred, ildtopp, hawairose, hortensia, kaktus, bladkaktus, gullranke, sølvranke samt orkidé- og rosearter uten duft.
  • Gi beskjed til kollegaer og ansatte dersom de kan bidra til at du eller andre plages mindre av allergiske symptomer. Hvis ansatte eksempelvis har parfyme-, mat- og dyreallergier, er det nyttig at alle på arbeidsplassen vet om dette.

Fakta om pollenallergi

  • Pollenallergi oppstår når immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller i slimhinnene i nese, luftrør og øyne.
  • Pollen fra bjørk, gress og burot er de allergenene som framkaller allergiske symptomer hos flest.
  • Det er større sjanse for at du har pollenallergi dersom begge foreldrene dine har det.
  • Typiske symptomer på pollenallergi inkluderer at nesen klør, renner og er tett, at du nyser mange ganger på rad samt at øynene klør og er hovne, røde og irriterte.