I 2017 fikk 954 yrkesfagelever i Vestfold plass som lærling.

Torbjørn Røe Isaksen (H), kunnskapsminister, setter pris på denne utviklingen.

– Den gode utviklingen viser at satsingen på yrkesfag gir resultater. Med flere læreplasser får flere elever muligheten til å fullføre utdanningen sin og komme seg inn i arbeidslivet. Denne arbeidskraften er helt avgjørende for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn i årene som kommer, sier han i en pressemelding.

Likevel et det mange elever som ikke får mulighet til å gå i læra.

Tall fra Utdanningsdirektoratet for 2017 viser at 954 yrkesfagelever fikk læreplass i Vestfold. Det utgjør 67 prosent av dem som søkte. Det er rekord for Vestfold siden målingene startet i 2011. Det har vært en vekst på tre prosentpoeng siden 2016.

LES OGSÅ: 1382 nye fagarbeidere i Vestfold – disse fagene topper lista

Mange uten plass

Til tross for økningen betyr dette at det er 33 prosent av de yrkesfaglige elevene som søkte om læreplass, ikke har fått det.

Det er et problem som kunnskapsministeren også ser.

– Mange fylker gjør en god jobb med å skaffe læreplasser, men vi er ikke i mål. Det blir stadig flere søkere, og da må vi fortsette satsingen for å få enda flere læreplasser, sier Røe Isaksen.

LES OGSÅ: – Jeg fikk kjæreste rett før jeg reiste ut, og det er klart det er utfordrende å være så lenge borte

Yrkesfagløftet

I pressemeldingen skriver departementet at regjeringen, sammen med KrF og Venstre, har økt lærlingtilskuddet med 21.000 kroner per kontrakt. Dette for å få flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Regjeringen og samarbeidspartiene har også innført krav om lærling til bedrifter som vil vinne offentlige anbud, og i 2018 styrkes de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner. Pengene skal blant annet gå til arbeidet med rekruttering av læreplasser i fylkene.

– 2018 er yrkesfagenes år. Partene i arbeidslivet vil bruke året til å vise fram mulighetene som ligger i yrkesfag. Da håper jeg flere bedrifter melder seg på, og tar inn lærling, sier kunnskapsministeren.