Gjelsten er lei forsinkelser – vil overlate avfallshåndteringen til Staten

LEI: Noah-Bjørn Rune Gjelsten har fått nok av forsinkelser fra Statens side.

LEI: Noah-Bjørn Rune Gjelsten har fått nok av forsinkelser fra Statens side. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kan velge å flytte virksomheten til utlandet.

DEL

Noah, som driver deponiet for farlig avfall på Langøya utenfor Holmestrand, har i over sju år jobbet for å ta i bruk Dalen gruve i Brevik som nytt deponi etter hvert som Langøya blir fullt. Men ennå mangler de nødvendige avklaringene fra Klima- og miljødepartementet.

– Grensen er nådd

Nå setter Gjelsten ned foten.

– Faglige instanser mener at det behandlede avfallet trygt kan deponeres i Dalen gruve. Nå har regjeringen igjen utsatt prosessen, og vi synes det er greit å si ifra, at grensen er nådd, sier Gjelsten ifølge VG.

Han bekrefter at dette betyr at han nå tilbyr staten å overta ansvaret for driften av farlig avfallsdeponi i Norge. Klimaminister Ola Elvestuen (V) har foreløpig ikke besvart VGs henvendelse.

– Det er ikke vårt selskap som er ansvarlig for at det skal komme ny behandlingskapasitet for farlig uorganisk avfall i landet vårt. Det er staten Norge ved regjering og storting, fastslår Gjelsten overfor VG.

(Saken fortsetter under bildet)

Ingen avvik: DMF har vært på tilsyn på Langøya og fant ingen avvik i utvidelsen av sydbruddet.foto: jarl Rehn-Erichsen

Ingen avvik: DMF har vært på tilsyn på Langøya og fant ingen avvik i utvidelsen av sydbruddet.foto: jarl Rehn-Erichsen

  • LES OGSÅ: Vil nedsette et ekspertutvalg: Utsetter Brevik-avgjørelsen (+)

70 på Langøya

Noah har 70 ansatte knyttet til driften på Langøya. Her har selskapet investert 240 millioner kroner på sprengingsarbeider som skal forlenge deponiets levetid fram til 2024. I utgangspunktet skulle avfallet fortsatt bli behandlet på øya utenfor Holmestrand også etter at deponivirksomheten er flyttet til Brevik.

Administrerende direktør Carl Hartmann sier til VG at Noah nå har sendt brev til sine norske kunder om at de ikke lenger kan garantere uavbrutt kapasitet for mottak av farlig avfall.

– Det er nå fem år til 2024 og da må vi fremover si nei til å inngå nye kontrakter. Det vil ta minst fem år å etablere ny nasjonal kapasitet, uansett om det er Noah, Staten eller noen andre som står bak. Jo lenger en beslutning drøyer, desto lenger står Norge i fare for å stå uten kapasitet.

Ifølge Gjelsten kan det bli aktuelt for Noah å flytte virksomhet til utlandet dersom Staten overtar ansvaret. Norge har ifølge VG gjennom en rekke internasjonale avtaler forpliktet seg til å ta ansvar for å håndtere farlige avfall.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken