Krafttrader Einar Aas gikk glipp av 2700 millioner kroner – veddemålet slo til

BLE FOR GRÅDIG: Den medieskye krafttraderen Einar Aas ble for grådig og satset for høyt. Han kunne vært mangemilliardær, men unngikk i stedet så vidt å bli slått personlig konkurs.

BLE FOR GRÅDIG: Den medieskye krafttraderen Einar Aas ble for grådig og satset for høyt. Han kunne vært mangemilliardær, men unngikk i stedet så vidt å bli slått personlig konkurs. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Krafttrader Einar Aas gamblet riktig, men for høyt.

DEL

(Nettavisen): Gigantveddemålet som ribbet krafttrader Einar Aas til skinnet var genialt. Den eneste feilen han gjorde var å satse for hardt, skriver Finansavisen tirsdag.

Differansen mellom nordisk og tysk kraftpris har stupt nøyaktig slik Aas veddet på. Men dessverre for Aas økte prisforskjellen i en mellomperiode til 17 ganger det normale nivået. Det knekte ham økonomisk.

Om Aas hadde klart seg gjennom nevnte periode kunne han, i stedet for et tap på 2,5 milliarder kroner, ha hatt en gevinst på 2,7 milliarder, skriver Finansavisen.

LES OGSÅ (+): Her vil Rolf ha 500 arbeidsplasser

Eide egen gate i hjembyen

Aas skrev følgende da han skjønte at det gikk den veien høna sparker:

Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq- børsen. Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs.

Ved ligningen i 2016 hadde Aas en skattemessig nettoinntekt på over 830 millioner kroner, og en formue på 2,1 milliarder. De ti siste årene har Einar Aas hatt en samlet skattemessig inntekt på over 2,7 milliarder kroner. Han hadde eiendommer verdt minst 500 millioner kroner og eide sin egen gate i hjembyen Grimstad. For Grimstad kommune er konkursen dramatisk. Så sent som i 2016 betalte Aas inn over 200 millioner kroner i skatt.

LES OGSÅ (+): Her har Vinmonopolet store planer: – Jeg håper vi får plass

Konkursen rammer lokalsamfunnet

– Konkursen får altså ikke bare følger for Einar Aas personlig, men også for de offentlige tilbudene til Grimstads befolkning. Sånn sett er det en påminnelse om at investorer (som ofte får kritikk) bidrar solid til fellesskapet når det går bra, skriver ansvarlig redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum og legger til:

– For Einar Aas er dette selvsagt en personlig tragedie, og det er ingen mistanke om noe uregelmessig eller kriminelt. Det handler rett og slett om investeringer - eller veddemål - som gikk galt. Sannsynligvis er det ingen i norgeshistorien som har gått raskere fra å være milliardær til å tape alt.

Artikkeltags