Gå til sidens hovedinnhold

Får du disse på døra, bør du takke nei

Artikkelen er over 3 år gammel

Får du en omreisende steinlegger på døra, må du ikke takke ja til hjelp.

De siste ukene er det observert omreisende steinleggere som utfører arbeid og tilbyr tjenester i flere steder i Vestfold, samt Buskerud. Nå advarer A-krimsenteret mot å kjøpe tjenester av omreisende håndverkere.

– Man risikerer å bli lurt eller å bli holdt medansvarlig for kjøp av svart arbeid. De er straffbart både for dem som kjøper slike tjenester bevisst eller uaktsomt. Man bidrar til konkurransevridning for de seriøse aktørene, arbeidstakere blir utnyttet og det blir unndratt skatter og avgifter som skal gå til fellesskapet, sier Helle Hartz Hagen, som er talsperson for A-krimsenteret i Tønsberg, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Regningen fikk kommunen til å fatte mistanke (+)

Vil ha betalt kontant

Du kan kjenne igjen omreisende håndverkere på at de reiser fra dør til dør og tilbyr tjenester på en pågående måte. De tilbyr tjenester som steinlegging, asfaltering, taktekking, fasadevask og maling av hus.

Ofte ber de om å få betalt i kontanter, noe som kan være en indikasjon på at de jobber svart. Betaler du 10.000 kroner kontant kan du bli medansvarlig for håndverkernes skatteunndragelser, opplyser Hartz Hagen.

– Erfaringene fra tidligere år er at omreisende håndverkere er en del av kriminelle miljøer som driver med ulovlig arbeid, skatteunndragelser, menneskehandel, trusler og vold. Det er avgjørende at folk ikke kjøper tjenester av dem. For å bli kvitt dette samfunnsproblemet må folk si nei til alle tilbud de kommer med, sier Helle Hartz Hagen.

LES OGSÅ: Åse ble svindlet for over 700.000 kroner av håndverker fra Sandefjord: – Kommer aldri til å tilgi ham (+)

 

A-krimsenteret i Tønsberg

■ A-krimsenteret i Tønsberg ble åpnet i 2017, et tverretatlig samarbeid for å bekjempe kriminalitet i arbeidsmarkedet i Buskerud, Vestfold og Telemark.

■ Etatene som deltar i samarbeidet er Arbeidstilsynet, Skatt sør, Sør-Øst politidistrikt, NAV og Kontroll og skatteoppkreverne. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker.

■ Målet med samarbeidet er å avdekke, forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet. Dette kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.

Kilde: A-krimsenteret

Kommentarer til denne saken