Gå til sidens hovedinnhold

Flere midlertidig ansatte: – Riktig utvikling

Artikkelen er over 5 år gammel

NHO ser ikke noe dramatikk i at det blir flere midlertidig ansatte.

– Endringen i arbeidsmiljøloven har ført til at flere får en fot innenfor arbeidslivet. Det er en ønsket utvikling. Vi ser ingen grunn til å endre på vår holdning i forhold til det, sier NHO-direktør Svein Oppegaard til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Strides fortsatt

Etter å ha ligget stabilt i fire år, blir det stadig flere midlertidig ansatte i arbeidslivet.

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener dette er et resultat av en villet politikk som regjeringen i bunn og grunn har lagt til rette for.

I fjor var i underkant av åtte prosent av arbeidstakerne i Norge midlertidig ansatt. I andre kvartal i år hadde andelen steget til 8,8 prosent.

Hans-Christian Gabrielsen mener det er to ting som gjør situasjonen ekstra dramatisk.

– Dette er tredje kvartal på rad at det er en økning i antall midlertidig ansatte. Før dette hadde nivået holdt seg jevnt de fire siste årene. Det er spesielt bekymringsfullt fordi sysselsettingsgraden samtidig går ned, mener LO-nestlederen.

Svein Oppegaard mener derimot at økt bruk av midlertidig ansatte på sikt vil øke sysselsettingen.

I en arbeidsgiverundersøkelse gjennomført i vår svarte en tredjedel av NHO-bedriftene som har benyttet seg av muligheten at de ansetter midlertidig fordi bedriften er i en ekspansjonsfase.

– Alternativet for dem som ansettes midlertidig er arbeidsledighet. Det er enklere å få fast jobb gjennom en midlertidig ansettelse enn å komme fra ledighet, mener Oppegaard.

I privat sektor er det overnattings- og serveringssteder som har størst andel midlertidig ansatte. Oppegaard påpeker imidlertid at andelen midlertidig er langt høyere i offentlig sektor, enn i privat sektor.

Vil bli reversert

Det var 1. juli i fjor de nye reglene i arbeidsmiljøloven som åpnet for bruk av midlertidig ansatte i inntil 12 måneder uten vilkår ble innført.

Arbeiderpartiet har hele tiden vært klar på at denne endringen blir reversert hvis partiet får regjeringsmakt etter valget i 2017. Det har også LO signalisert at de kommer til å kjempe for.