Solgte sjokolade for 47 millioner kroner

TOK OVER DRIFTEN: På nyåret ble Adrian Forsberg (til venstre) daglig leder ved fabrikken. Her med faren Rolf Rune Forsberg, som ledet bedriften før sønnen.

TOK OVER DRIFTEN: På nyåret ble Adrian Forsberg (til venstre) daglig leder ved fabrikken. Her med faren Rolf Rune Forsberg, som ledet bedriften før sønnen. Foto:

Hval Sjokoladefabrikks årsresultat for 2017 er klart. Det ble et år med overskudd og økt produksjon.

DEL

Sjokoladefabrikken omsatte for 47 millioner kroner i fjor. Det er èn million kroner mer enn året før. Det skriver Hval Sjokoladefabrikk ASA i en pressemelding.

Overskuddet for 2017 var det samme som i 2016, på 1,6 millioner kroner.

Daglig leder Adrian Forsberg skriver at det er usikkert hvilke konsekvenser den økte sjokolade- og sukkeravgiften vil ha for fabrikken.

Denne avgiften økte nemlig med 83 prosent på tampen av fjoråret. Bare i 2017 utgjorde sjokolade- og sukkeravgiften på Hvals produkter 12 millioner kroner.

LES OGSÅ: Nå overtar sønnen sjokoladeeventyret

10 millioner mer i avgift

Forsberg anslår at fabrikken vil måtte ut med 22 millioner kroner til avgiften i 2018, som tilsvarer rundt halvannen million kroner per ansatt ved den lille fabrikken.

Hval har som kjent klaget sukkeravgiften inn for ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan.

Bedriften mener avgiften er konkurransevridende, og at den innebærer ulovlig statsstøtte til bedrifter som ikke trenger å betale den.

LES OGSÅ: Klager hele sukker- og sjokoladeavgiften inn til ESA

Ny daglig leder

I 2017 investerte Hval Sjokolade i en ny produksjonslinje som økte kapasiteten til fabrikken. Ifølge Forsberg har ordresituasjonen hittil i år vært god.

Adrian Forsberg har ikke vært daglig leder ved fabrikken i mer enn et par måneder. Fra fabrikken åpnet dørene for første gang i 1996 og til januar i år har det nemlig vært hans far, Rolf Rune Forsberg, som har styrt skuta.

Han jobber fremdeles ved fabrikken, og har ansvaret for produktutvikling og det konditorfaglige, samt å følge opp kunder og leverandører.

Største eier i Hval sjokoladefabrikk ASA er Forsberg-familiens selskap Forsberg Holding Sandefjord AS med 40 prosent av aksjene.

LES OGSÅ: Sender sjokoladen via Sverige – slik unngår Hval norske avgifter

Artikkeltags