Mads Bækkelund er skuffet og overrasket over at Svein-Erik Figved fra MDG sier det var vanskelig å få den informasjonen han ønsket fra Bækkelund.

– Hvordan kan han hevde det? Han var i kontakt med meg på e-post flere ganger, og jeg svarte ham hver gang, innen en time, sier Bækkelund og lar Gjengangeren få se mailene og svarene han har fulgt opp med.

– Figved har kanskje ikke følt at han fikk de svarene han søkte?

– Nei, men da er det dårlig gjort å presentere som fakta noe han bare gjetter seg til, slår Bækkelund tilbake.

Overrasket over motstanden

For ifølge Bækkelund er det ikke riktig at lukkede laksemerder er mer plasskrevende enn ordinære merder.

– Og de bygges heller ikke i betong. Hvor har Figved det fra? spør Bækkelund.

 

– Det har vært laget én slik prøvetank på Smøla, men det er ikke det vanlige. Det vi har tenkt å lage er et pioneranlegg av karbonfiber. Den såkalte Ecomerden er ett av flere anlegg jeg vurderer. Laks kan ikke rømme med mindre det oppstår hull i merden, og det gjør det ikke i en merde av karbonfiber. Jeg skjønner ærlig talt ikke hva MDG vil. Selv synes jeg arbeidsplasser og reiseliv er positive ting. Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle få motstand til noe slikt.

– Men lakseoppdrettsnæringen har vel en del uheldige episoder i historien? Særlig sett i et miljøperspektiv?

– Ja, det stemmer. Men det har ikke noe med meg å gjøre. Jeg har ikke planlagt å importere et 30 år gammelt anlegg fra Vestlandet. Jeg satser på det sikreste og mest moderne som finnes.

Fleksibel på plassering

– Hvor har du tenkt at anlegget skal ligge?

– Det skal i alle fall ikke ligge i et område som ødelegger for fredning av hummer. Dette er også noe som MDG bare antar vil bli et problem, fyrer Bækkelund av.

Jeg inviterer dem gjerne med meg på helikoptertur, så de kan få oppleve moderne og miljøvennlig lakseoppdrett på nært hold. Ja, med mindre Miljøpartiet De Grønne foretrekker luftballong, altså. I så fall får vi ordne med det.

Mads Bækkelund, Fjord Visjon Lax

 

– Til alle som har spurt, har jeg sagt at jeg er fleksibel på plassering. Vi legger det der det er best, et sted det ikke er til sjenanse for andre, og det bør være 40 til 100 meter dypt. Innsiden av Bastøy har det aldri vært snakk om, slik noen later til å tro. Blant annet er et oppdrettsanlegg avhengig av gode, friske vannstrømmer, derfor er ikke det området aktuelt.

At klima- og miljørådgiver Trude Movig for noen dager siden presiserte at hun ikke var en del av Team Fjord Visjon Lax, forstår ikke Bækkelund noe av.

– Jeg ringte henne da jeg leste det, og sa: «Du sa jo ja til det, sist vi snakket sammen». Det Movig har sagt ja til, er å være med i et planlagt fagråd, sammensatt av 10 til 15 personer med bred kunnskap om Oslofjorden. Nøyaktig hva vi skal kalle det rådet, har vi ikke bestemt.

LES OGSÅ: – Laksen kan gi lokal profitt

Dårlig gjort

Bækkelund reagerer også på at han framstilles som en konkursrytter.

– Jeg synes det er dårlig gjort. Det stemmer at jeg har vært styremedlem i noen selskaper som ikke har gått så bra, men det har jo ikke noe med dette å gjøre. Når dette brukes mot meg, ser jeg det som et tegn på at man har sluppet opp for andre gode argumenter. Jeg har plettfri vandel, og kan dokumentere det med politiattest.

Laksegründeren tror mye av motstanden kommer av mangel på kunnskap.

– De skulle blitt med til Solund, ytterst i Sognefjorden, og sett Ecomerden med egne øyne, så hadde de sannsynligvis skiftet mening om saken. Jeg inviterer dem gjerne med meg på helikoptertur, så de kan få oppleve moderne og miljøvennlig lakseoppdrett på nært hold. Ja, med mindre Miljøpartiet De Grønne foretrekker luftballong, altså. I så fall får vi ordne med det.