Gå til sidens hovedinnhold

Triumf for lokalavisene

Artikkelen er over 5 år gammel

Knuser giganter og nyter høy tillit i befolkningen.

Faktisk har mer enn dobbelt så mange nordmenn tillit til lokalavisen sin som til VG, Dagbladet og Nettavisen, ifølge Tillitsundersøkelsen 2016.

– Jeg tror lokalavisene har tillit blant lesere og annonsører fordi vi både er lim og lupe i nærmiljøene til folk. Vi er lim i den forstand at vi knytter folk sammen og skriver om det som angår dem i hverdagen.

– Vi er lupe fordi vi følger med på det politikere, byråkrater og andre med makt holder på med, sier markeds- og informasjonssjef Geir K. Hus i Landslaget for lokalaviser (LLA).

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Nei til kjendiser

– Lokalavisene har alltid vært en viktig bauta i norske lokalsamfunn. Ikke bare har lokalavisene vært viktige som agendasettere av saker av stor lokal  betydning, men de har også tatt rollen som en positiv bidragsyter i lokalsamfunnet på alvor, sier konsernsjef Preben Carlsen i Trigger.

På bunnen av skalaen havner TVNorge, samt ukebladene Her og Nå og Se og Hør. Kun 2 prosent av de spurte oppgir at de har tillit til TVNorge, 1 prosent sier det samme om ukebladet Her og Nå, mens ingen av de spurte ser ut til å feste noe særlig tillit til Se og Hørs troverdighet.

– Her er det trolig stoffområdet, med kjendiser, nye par og underholdning som spiller inn. Disse mediene har nok troverdighet på områdene de dekker, men de vil aldri komme høyt på listen over det folk flest legger i begrepet «å stole mest på», sier Carlsen.

LES OGSÅ: Fall i både opplag og lesertall, men sjefen ser lys i enden av tunnelen

Lavere tillit

Bare én av tre nordmenn har tillit til journalister. Dermed har færre tillit til journalistene enn mange av kildene de skal dekke kritisk, viser ferske tall fra Tillitsundersøkelsen 2016.

Undersøkelsen viser at bare 27 prosent av de spurte opplever at journalister er til å stole på. Til sammenlikning sier 29 prosent det samme om næringslivsledere.

– Når nordmenn stoler mer på ledere i private og offentlige virksomheter enn på journalistene som er satt til å dekke dem, har mediene et alvorlig problem – i hvert fall hvis de ønsker å opprettholde sin rolle som samfunnets vaktbikkje, sier Carlsen.

LES OGSÅ: Sparebankstiftelse kjøper hele Amedia

Papir og nett

Papiravisene har, til tross for en dramatisk nedgang i opplagstallene, langt høyere troverdighet i befolkningen enn nettavisene. Bortimot annenhver nordmann sier de har stor tillit til informasjon de får gjennom papiraviser, mens under hver tredje av oss sier det samme om nettaviser.

– Det sier noe om at folk opplever de tradisjonelle papiravisene som mer etterettelige og dyptgående enn nettavisene. Det blir spennende å se hvordan de digitale mediene vil jobbe for å bygge opp den tilliten de er avhengige av for å utføre journalistikkens oppdrag som «vaktbikkjer» i et samfunn der stadig flere stemmer kjemper om både oppmerksomheten og sannheten, sier Carlsen.

Kommentarer til denne saken