Findus-fabrikken reddes

Gartnerhallens anlegg på Bryggerijordet i Tønsberg.

Foto: Per Gilding

Gartnerhallens anlegg på Bryggerijordet i Tønsberg. Foto: Per Gilding Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tollmuren mot EU redder Findus-fabrikken i Tønsberg fra å lide samme skjebne som et stort produksjonsanlegg i Sverige, der 450 nå mister jobben.

DEL

– Av og til kan vi være sjeleglade for at vi ikke er medlem av EU, sier adm. direktør Jørn-Gunnar Jacobsen i Findus Norge AS med et smil.

450 ansatte ved Findus' anlegg i Bjuv øst for Helsingborg har nylig fått varsel om oppsigelse fordi konsernet vil legge ned produksjonen av frosne grønnsaker og ferdigmat der, melder det svenske landbruksnettstedet atl.nu.

«En viktig grunn til varselet er vår geografiske beliggenhet. Selv om Sverige og Norden er viktige markeder, innebærer beliggenheten i Bjuv lengre transportveier og dermed høyere kostnader til andre store markeder som Syd- og Vest-Europa, hvilket i sin tur gjør det vanskeligere for oss å stå oss i konkurransen,» sier Henrik Hjalmarsson, adm. direktør for Findus Sverige AB, i en pressemelding.

Nedleggelsen er også dårlig nytt for de 500 svenske bøndene som dyrker grønnsaker på kontrakt for Findus. De står uten avtale etter årets sesong.

Ingen eksport

Også Norge ligger langt unna de store europeiske markedene. Men tollvernet for norske landbruksprodukter gjør at fabrikkanlegget i Tønsberg stort sett bare betjener det norske markedet med sin produksjon av frosne grønnsaker og poteter.

Av og til kan vi være sjeleglade for at vi ikke er medlem av EU

Jørn-Gunnar Jacobsen, adm. direktør i Findus Norge

– Vi har minimalt med eksport og import. Europa kan ikke produsere for Norge og Norge kan ikke produsere for Europa, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: Her kommer Findusbyen

Må flytte

Han forteller at Findus-konsernet for tiden gjennomgår fabrikkstrukturen for å se hvor man kan produsere mest mulig effektivt. Leiekontrakten for fabrikkområdet på Teie går ut i 2021, og før den tid må det tas en avgjørelse om hvor bedriften skal satse videre.

Et nybygg på Ås eller en utbygging av dagens Findus-anlegg i Larvik er trolig de to mest aktuelle alternativene.

– Jeg hadde ventet at utredningen skulle begynne nå i mai, men nå styres dette i London, og ledelsen der ønsker nok å fullføre prosessen i Sverige først, sier Jacobsen.

Han mener det må ses nærmere på konkrete alternativer senest i løpet av 2017 ettersom man må regne med en plan- og byggetid på to-tre år for et nytt anlegg.

Findus har ca. 300 ansatte i Norge. Konsernet eies av den britiske matvaregiganten Nomad Food, som har ca. 4.300 ansatte i 15 land og en årsomsetning på ca. 2,1 milliarder euro.

Artikkeltags