Jobber mot kontantløse samfunn - nå vil de gi bankene motstand

Hans Christian Færden (t.v.) og Jørund Rytman ønsker ikke at Norge skal bli et kontantløst samfunn. Derfor har de grunnlagt organisasjonen Ja til kontanter.

Hans Christian Færden (t.v.) og Jørund Rytman ønsker ikke at Norge skal bli et kontantløst samfunn. Derfor har de grunnlagt organisasjonen Ja til kontanter. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

- Uten kontanter, hvordan skal vi da ta vare på personvernet, spør Ja til kontanter-grunnlegger Hans Christian Færden.

DEL

Fredag i forrige uke ble organisasjonen Ja til kontanter offisielt stiftet på Det Norske Myntverket på Kongsberg. Målet er å legge press på banker og organisasjoner som ønsker kontantløse samfunn.

Grunnlegger Hans Christian Færden forteller til Nettavisen at det begynte med at han reagerte da Finans Norge i 2014 sa at de ønsket seg et konantløst samfunn innen 2020.

Hva med personvernet?

- Jeg er opptatt av personvern, og uten kontanter, hvordan skal vi da ta vare på personvernet? Ikke minst handler det om barns muligheter til å lære pengers verdi. Det går ikke gjennom et plastkort, sier Færden til avisen.

Et annet aspekt er de eldre: - Jeg har gamle foreldre selv. De får til dette med minibank, men hvis også det blir borte, hvordan skal gamle mennesker få tak i kontanter da?

Færden grunnla først en Facebook-gruppe med navnet «Ja til kontanter», som er utspringet til det som nå er blitt en interesseorganisasjon. Facebook-gruppen har 13.700 medlemmer. Onsdag har medlemstallet økt med 1.100.

LES OGSÅ: Mynten som ikke vil dø

- Det var på tide at bankene fikk motstand. Men det er vanskelig å bare bruke en gruppe på Facebook. Vi ville profesjonalisere det, sier Færden. Vedtekter ble vedtatt, styremedlemmer ble valgt og registreringen i Brønnøysundregistrene er nå gjort unna.

Stortingspolitiker er med

Stortingspolitiker Jørund Rytman (Frp) er også blant grunnleggerne av gruppen.

- Interesseorganisasjonen skal være et talerør for dem som er opptatt av å ha frihet og som vil engasjere seg i høringer til Stortinget. Som politiker har jeg en del år på Stortinget bak meg og ser at her i Norge er det med høringsinnspill og det å ta med interesseorganisasjoner på høring viktig.

Så lenge en gruppe ikke har organisert seg, er det vanskeligere å bli hørt, sier Jørund Rytman til Nettavisen.

LES OGSÅ: Advarer foreldre mot pengestøtte til barna

Han sier at han alltid har vært opptatt av valgfrihet og personvern, og at det også var etter at sterke krefter tok til orde for at Norge skulle bli et kontantfritt samfunn at han også begynte å engasjere seg.

- Med tanke på personvern, vil man gjerne ha retten til å betale anonymt. Og så er det beredskapshensyn, som kanskje er en av hovedgrunnene til at Norges Bank står fast på at man skal ha kontanter. Så er det hensynet til de eldre. Mange føler seg mer komfortable når de får betale med kontanter, sier Jørund Rytman.

Artikkeltags