Gå til sidens hovedinnhold

Stortingspolitikerne: – Tar gjerne imot forslag til lovendringer

Artikkelen er over 4 år gammel

– Kom gjerne med konkrete forslag til lovendringer, så skal vi se hva vi får til, sa Dag Terje Andersen (Ap), andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen, da komiteen mandag ble presentert for den omfattende aksjonen mot arbeidslivskriminalitet i Vestfold.

Politikerne uttrykte stor interesse for arbeidet, og var opptatt av at de måtte få tilbakemeldinger hvis lover bør tilpasses.

Første stoppested var hos byggevarekjeden Carlsen Fritzøe i Larvik, og der fikk politikerne presentert fylkets kamp mot arbeidskriminalitet, og nærmere bestemt den ett år gamle holdningskampanjen Medbyggerne.

– De fleste av oss tipser hvis vi ser noen bryte opp en sykkellås. Svart arbeid er en tilvent tilstand, som mange har godtatt, sa assisterende fylkesmann Bernt Lasse Berggreen.

Hensikten med kampanjen Medbyggerne er å forhindre kjøp og salg av svart arbeid i byggebransjen ved å endre holdninger, gjøre det lettere å si ifra og sette i gang tiltak fra myndighetene.

Blant annet kan privatpersoner og seriøse aktører i markedet kontakte skatteetaten, Arbeidstilsynet eller politiet for å melde fra om det de tror kan være svart arbeid.

– Tilbakemeldinger vi har fått viser at folk nå synes det nytter å si ifra, sa Lisbeth Thuve, seniorrådgiver og prosjektleder hos Fylkesmannen i Vestfold.

 

Hun melder også om holdningsendringer, og at de yngre er mer opptatt av «skikkelighet» enn de eldre.

– Det er signaler nå på at den nye generasjonen kanskje er litt mer ordentlig enn 50-åringene, sier Thuve.

LES OGSÅ: Regionalt senter skal bekjempe arbeidslivskriminalitet i Vestfold

LES OGSÅ: Gjemte 220.000 kroner i ei pute – sa han hadde tjent det på salg av magasinet «Folk er Folk»

3.000 biler med logo

Kampanjen har blitt populær i fylket. Nå finnes det 3.000 biler fra totalt 500 håndverkerbedrifter i Vestfold som kjører rundt med Medbyggerne-logo. Det skal være andre fylker som er interessert i å kopiere hva Vestfold har gjort.

Carlsen Fritzøe er engasjert i kampanjen, og Vidar Monsen, daglig leder i Larvik, sitter i en gruppe som jobber tett med utviklingen av prosjektet.

 

– Kampanjen virker. Vi ser resultater vi ikke trodde var mulig for noen år siden. Når folk skal bruke håndverkerne ønsker vi at de skal bruke dem som er seriøse, sier Vidar Monsen.

Hos byggevarekjeden tipser de ansatte hvis de aner ugler i mosen.

– Vi er pålagt å melde fra til Skatteetaten hvis en ukjent kunde handler for over 10.000 kroner og betaler kontant, sier Monsen.

LES OGSÅ: Kampanje mot svart arbeid: – Prøver å få kundene over på konto

Svart arbeid for milliarder

Avdelingsdirektør Jens Erik Holmås fra Skatt Sør ønsker seg muligheter for at ulike etater kan dele informasjon når de jobber i en tett gruppe, det vil si at taushetsplikten mykes opp.

I Vestfold omsetter byggebransjen for om lag 450 milliarder kroner i året. I tillegg kommer verdien av det svarte arbeidet. En del av disse pengene går til å finansiere mafiavirksomhet, våpenhandel, menneske- og narkotikasmugling.

– Vi vet ikke tall på det, men det utføres svart arbeid for flere milliarder kroner i året, sier Holmås fra Skatt Sør.

Han fastslår at det er viktig å stoppe kriminalitet for å hindre at store verdier går ut av landet og at velferdsstaten taper store penger.

– Vi må tette dette hullet. Vi må stanse dem og sette dem ut av spill. Et eksempel på suksesshistorie er de irske asfalt- og steinleggerne som reiste i Vestfold for noen år siden. Disse klarte vi å stoppe, og nå får vi melding fra Tollvesenet hvis de kommer over grensene igjen, sier Jens Erik Holmås.

Kommentarer til denne saken